Sjuhärad Text
Program 2020
Att aldrig gå vilse är att inte leva - ljudvandring med Rebecca Solnit

 

Att aldrig gå vilse är att inte leva - ljudvandring med Rebecca Solnit” utgår ifrån författaren och aktivisten Rebecca Solnits böcker Gå vilse – en fälthandbok och Wanderlust – att gå till fots

 

I projektet vill vi undersöka vandringens och promenadens potential i relation till samhälle, poesi, gemensamma röster och rörelser. 

 

Att aldrig gå vilse är att inte leva, att inte veta hur man går vilse leder till undergång, och någonstans i det terra incognita som ligger mittemellan finns ett liv där man upptäcker saker.

 

I programmet låter vi inlästa texter möta platser och lyssnare. Lyssnarna går gemensamt eller enskilt - på utsatta dagar och tider, i miljöer lyssnarna själva väljer eller i miljöer vi bjuder in till. Sedan möts de medverkande i ett gemensamt samtal kring den aktivistiska potentialen i att gå: rörelserna som förändrar, att gå vilse, att lyssna och dela. Välkomna. 

 

Medverkande: 

Kamal El Salim - född 1988 i Beirut, Libanon. Platser i urval: Strömstad, Skene, Borås. 

Kamal är aktivist, filmare och student, ordförande för Refugees Welcome Sverige och grundare till plattformen Bezr.se som med podcasts, musikvideos, intervjuer och rörlig bild skildrar viktiga samhällsfrågor. Kamal arbetar även med Agape Borås som stöttar unga nyanlända och frilansar som skribent - ofta med texter om arbete för fred, migration, vapenförsäljning, normer och rasism.

 

Kristin Freidlitz

Född 1990 i Knestorp, Dalstorp. Platser i urval: Göteborg, Falun, Torp/Ekered. 

Kristin är frilansande musiker med violin som förstainstrument, har studerat vid Högskolan för Scen och Musik och S:t Sigfrids folkhögskola, Musikkonservatoriet Falun. Kristin spelar i Kinds Stråkkvartett, David Löfbergs Oktett och den svensk-belgiska gruppen Laia Arkestra. Som kreativt lekfull, likväl med hjärtat i klassiskt fiolspel, finns Kristin representerad med Laia Arkestra på album utgivet av Pacaya Records, likaså med De Stora Hattarna. I övrigt studiomusiker för pop-, film- och dataspelsmusik och arbetar också som fiollärare.

 

Jonas Gren

Född 1981 i Stockholm. Platser i urval: Gävle, Ulricehamn, Hörken, Uppsala. 

Jonas är poet och skribent som ofta skriver om ekologi, politik, litteratur och klimat. Jonas debuterade 2014 med dikt­sam­lingen Lantmäteriet (10TAL Bok, 2014) och har sedan dess gett ut Överallt ska jag vara i centrum (Non förlag, 2015), Antropocen (10TAL Bok, 2016) och Dälden, där de blommar (10TAL Bok, 2018). Jonas har även, bland annat, arbetat för Riksteatern med föreställningen Nationalparken och är medarbetare vid konstcentret The non existent Center och Ställberg gruva i Bergslagen. 

 

Marie Hållander

Född 1981 i Ekered, Dalstorp. Platser i urval: Kortedala, Borås, Skärholmen.

Marie är författare och arbetar med Sjuhärad text vid sidan om sitt arbete som lektor vid Södertörns högskola. Marie har skrivit boken Tjänster i hemmet (Kabusa Böcker, 2013) och har publicerat sig i tidskrifter, antologier samt skrivit avhandlingen Det omöjliga vittnandet (Eskaton, 2017) som under 2020 utkommer på engelska som The Pedagogical Possibilities of Witnessing and Testimonies (Palgrave Macmillan). Marie medverkar också i podcasten Arbetarlitteratur.

 

Stina Nilss

Född 1984 i Horshaga, Dalstorp. Platser i urval: Ulricehamn, Göteborg, Nässjö, Mollaryd. 

Stina är kulturarbetare och aktivist som arbetar med konst, kultur, rättighetsfrågor, antidiskriminering, landsbygdsutveckling och normkritik inom organisationer och nätverk som: queer*bygd, RFSL Newcomers, Molla Byalag. Stina är en av grundarna till Textival, ordförande för och arrangör av bland annat Tranemo Pride inom RFSL Sjuhärad. Stina har en förkärlek för när platser får möta konst, när texter får möta människor på nya vis och när tankar får utvecklas tillsammans.

 

Om författaren och texterna: 

Rebecca Solnit

Född 1961 i Bridgeport, Connecticut. Platser i urval: Novato, Paris, San Francisco. Rebecca är kulturkritiker, historiker, författare och aktivist i bland annat fredsrörelser, organisationer mot kärnvapen, för kvinnors rättigheter och i klimatrörelsen. Rebecca skriver om plats, konst, rörelser och aktivism och debuterade 1991 med Secret Exhibition: Six California Artists of the Cold War Era. Sedan dess har Rebecca gett ut böcker som Men Explain Things to Me (2014), Savage Dreams: A Journey Into the Landscape Wars of the American West (1994) och As Eve Said to the Serpent: On Landscape, Gender, and Art (2001)

 

Wanderlust: Att gå till fots

(originaltitel: Wanderlust: A History of Walking, 2001) kom ut på svenska 2017 (Bokförlaget Daidalos) i översättning av Helena Hansson och Djordje Zarkovic. 

 

Att gå till fots är inte bara att förflytta sig från en punkt till en annan. Det är också att ingå i ett sammanhang, befinna sig mitt i ett konkret och påtagligt landskap, ta del av alla de processer som ständigt pågår runt omkring en. Och det kan dessutom vara ett sätt att tänka och känna, eftersom själva gåendet har en egendomlig förmåga att stimulera våra sinnen och minnen och ge oss perspektiv också på sådant som inte finns där och då.

Rebecca Solnits Wanderlust undersöker vad det innebär – och har inneburit – att gå till fots genom världen och vad författare, konstnärer, tänkare och andra har haft att säga om det vandrandet. Solnit knyter till exempel an till antikens ständigt i rörelse stadda filosofer och låter oss följa med romantikens poeter på deras vandringar genom dramatiska och undersköna landskap. Men Wanderlust är också en ur fotgängarperspektiv skriven bok om surrealisternas outtömliga Parismiljöer och spelmanins neonglittrande Las Vegas. Det handlar om kulturhistoria i rymligast tänkbara bemärkelse – och om en genomtänkt kritik av vårt nuvarande och på många sätt inkapslade och inkapslande livsmönster. Själva gåendet kan dessutom, framhåller Solnit, få en subversiv kollektiv dimension. Protestmarscher handlar ju exempelvis inte heller bara om att förflytta sig från en punkt till en annan utan om att kunna påverka och förändra.

 

Gå vilse. En fälthandbok

(originaltitel: A Field Guide to Getting Lost, 2005) kom ut på svenska 2012 (Bokförlaget Daidalos) i översättning av Sofia Lindelöf. 

 

Konstnären Yves Klein som tar sitt berömda ”språng in i tomrummet” på en Parisgata 1960. Nybyggardottern Mary Jemison som väljer att tillbringa sitt långa liv hos de senecaindianer som adopterade henne sedan hon blivit bortrövad när hon var femton. Den musikaliskt begåvade Marine som genomlever Kaliforniens punkera och avlider vid 24 års ålder just när hon fått ett skivkontrakt och verkade ha blivit fri från drogerna. Vad skulle de kunna ha gemensamt? Det får man – i varje fall delvis – ett svar på i Rebecca Solnits \"Gå vilse. En fälthandbok\", som är en på iakttagelser och associationer slösande rik kulturhistorisk och självbiografisk essä på temat att gå vilse och behöva gå vilse. ”Att aldrig gå vilse”, påpekar Solnit i bokens inledningskapitel, ”är att inte leva, att inte veta hur man går vilse leder till undergång, och någonstans i det terra incognita som ligger mittemellan finns ett liv där man upptäcker saker”. Men det är också en bok som i hög grad tar det vardagliga och näraliggande till hjälp för att belysa vårt – och vårt samhälles – komplicerade förhållande till olika former av ovisshet. ”Att kalkylera med det oförutsedda är kanske just den paradoxala bedrift livet ytterst kräver av oss.” Det är också en bok om att förhålla sig till – och om möjligt överskrida – olika slags gränser, inte bara geografiska sådana. Och, sist men inte minst, en meditation över färgen blå – avståndets, sångernas och Yves Kleins färg.

Att aldrig gå vilse är att inte leva - ljudvandring med Rebecca Solnit

Premiär 9 maj 2020, 14.00

Olika platser.

Du väljer var du går och lyssnar, sedan ses vi i ett gemensamt digitalt samtalsrum.

Anmäl dig till: marie@textival.se

Kamal El Salim. Foto: privat

Kristin Freidlitz. Foto: privat

Jonas Gren. Foto: Linda Gren

Marie Hållander. Foto: Tina Axelsson

Stina Nilss Foto: privat