Sjuhärad Text
Program 2019

Rätten att berätta

2 oktober 2019, Tranemo bibliotek

Samtal, läsningar

Medverkande: Afrah Nasser, Khaled Alesmael, Marie Hållander

Journalisten Afrah Nasser och författaren Khaled Alesmael möts i ett samtal och läsningar om möjligheten till och rätten att skriva och berätta. Programmet gjordes i samarbete med Tranemo bibliotek, under temaveckan Gränslösa bibliotek. Samtalsledare: Marie Hållander.

Programpunkten är trespråkig: arabiska, engelska och svenska.

AFRAH NASSER

är en flerfalligt prisbelönt journalist, aktivist och analytiker, född i Jemen och bosatt i Sverige. Afrah är grundare av Sanaa Review och arbetar nu på Human Rights Watch med forskning kring mänskliga rättigheter och kränkningar av humanitär rätt i Mellanöstern och Nordafrika.

KHALED ALESMAEL

är journalist och författare, född i Syrien. Prisbelönt för sitt arbete i radio och teve i Damaskus, Beirut, Amman, Kairo och Istanbul. Efter flykten till Sverige fick han permanent uppehållstillstånd 2015. Har arbetat på Uppdrag granskning och gjort reportage för bl a Konflikt i P1 och tidningen Ottar. Khaled romandebuterade 2018 med Selamlik.

Poesi under Ulricehamn Pride

30 augusti 2019, Stureparken

Samtal, läsningar, musik

Medverkande: Hanna Rajs Lundström, Daniel Mårs, Marie Hållander, Annelie

Under Ulricehamn Pride bjuder Sjuhärad Text på ett samtal utifrån Daniel Mårs och Hanna Rajs Lundströms skrivande och tänkande.

Ett samtal som rör de queera berättelserna, historieskrivning och normernas påverkan på författarskap och liv.

Artisten Annelie kompletterar sitt ljudverk i Ulricehamn men en spelning denna kväll.

DANIEL MÅRS

Född 1986, uppvuxen i Säter och bosatt i Malmö. Daniel Mårs debuterade 2017 med diktsamlingen Simonillusioner på Brombergs förlag och var en av författarna i poesiantologin Den sista fasta kontinenten 2015 inom Brombergs serie Blå Blixt. Mårs är kulturvetare med en förkärlek för frågor om genus och sexualitet, har studerat teater och verkat som skådespelare i den fria gruppen teater buzka. Mårs skriver gärna text för scenen men även prosa och lyrik, är skribent på Dagens bok och var litteraturredaktör för tidskriften Floret.

HANNA RAJS LUNDSTRÖM

Född 1991, bosatt i Stockholm, Hanna Rajs Lundström har en kandidatexamen från Konstfack, är snickarlärling och drivande inom e-boksförlaget Ett av Sveriges största förlag. Rajs Lundström debuterade våren 2018 med diktsamlingen Armarna, som uppmärksammats för sin nyskapande gestaltning av teman som kärlek, arv, familj och antisemitism. 2019 nominerades Armarna till Borås Tidnings debutantpris. Rajs Lundström är medgrundare till nättidskriften fikssion, som lades ned 2015, och har tidigare utgivit dikter i så kallat chapbook-format, Om jag dör ung, AFV Press, Norge 2015.

 

ANNELIE

Annelie är en electroambient stjärna på musikhimlen, som blandar influenser ur barndomens rockdrömmar med glitchiga ljudlandskap i nutida popkonst. En mashup av subtonsbas, pushiga analoga beats och CASIO-syntar från 90-talet. I fjol turnerade ANNELIE genom halva världen och spelade på festivaler i Mexiko, Ungern, Mallorca och Sverige. Nya EP:n Neon Woods gavs ut på egna indiebolaget Peephole Recordings i oktober och hyllades i bl.a. GAFFA och Popmani.

Uddebo Festidalen: Barnen i dikten och Författarskolan i Lund

7-8 juni 2019,  Gula huset, Uddebo

Samtal, läsningar

Medverkande: Sara Hallström, Karin Brygger, Anamarija Todorov, Marie Hållander, Matilda Arborelius, Alva From, Jimmy Alm

ANAMARIJA TODOROV

är förskollärare och poet, uppvuxen i forna Jugoslavien (Kroatien), kom till Sverige tidigt på 80-talet och bor sedan dess i Bro, en av Stockholms förorter. I debutboken Brytningen (Mångkulturellt centrum, 2013) söker Todorov ord för känslor som mötet med språket och kulturen i ett nytt land väcker. I senaste diktsamling Fröken Forever (Rastlös förlag, 2017) gör Todorov poesi av sina arbetserfarenheter. Flera av Todorovs dikter finns publicerade i olika antologier, kursböcker och tidningar. Todorov har även skrivit krönikor för Flamman och är medlem i föreningarna Arbetarskrivare, Liv i Sverige och Upplands-Bro Poetiska.

 

SARA HALLSTRÖM

bor i Göteborg och arbetar 75% som förskollärare, och då och då som skrivarkurslärare på folkhögskola. Hallström är poet och har skrivit fyra diktsamlingar samt en barnbok och en bok med dikter och teckningar i samarbete med Vanja Larberg. I sitt skrivande tycker Hallström om att skriva/berätta/fråga saker om platser, kroppar, sinnen, arbete, lek, språk, död och hoppfullhet.

 

KARIN BRYGGER 

är författare och doktorand i litteraturvetenskap. Hon har gett ut tre diktsamlingar och en samling essäistik. Hon fick sitt genombrott med Vi kom från överallt, en polyfon diktberättelse om ensamma mammor (2015). Hennes senaste bok heter Visst kan man dansa efter Auschwitz (2018) och i juni 2019 kommer på svenska den danska romanen Silfo som hon har översatt från danskan. Just nu skriver hon på en fotoessä om en kvinnas väg från Auschwitz till Göteborg.

 

ALVA FROM studerar tredje året vid Författarskolan i Lund. Där arbetar hon just nu fram en bok om ensamheten i gemenskap, tryggheten i isolation och rädslan för tillhörighet. Nästan uteslutet plockar hon sin inspiration från främlingars konversationer, vänners relationsmönster och sina egna motsägelsefulla beteenden.

 

JIMMY ALM hoppade av Författarskolan under det tredje året för att ge plats åt ett enklare och mer lustfyllt skrivande. Skrev tidigare minituöst omarbetade dikter i den autofiktiva genren med extremt höga krav på autencitet och rytm. Skriver idag dikter utifrån andra människors berättelser på ren och skär inspiration. Flyttade tillbaka till Uddebo i våras.

MATILDA ARBORELIUS läser tredje året vid författarskolan i Lund, är från Vallentuna och bosatt i Malmö. Skriver mestadels korta noveller om karaktärer som inte agerar som förväntat – om de alls agerar, om icke händelser som blir händelser hos läsaren, om träd, sjöar och fåglar som flyger in i fönsterrutor. Jobbar till vardags som journalist.

After Work på Tranemo Pride

24 maj 2019, Glasets hus, Limmared

Samtal, läsningar, stråkkonsert

Medverkande: Sonja Larsson, Stina Nilss, Marie Hållander, Hanna Wikman, Yolanda Bohm, Sebastian Lönnlöv, Eric Pettersson, Kristin Freidliz, Ulrika Hilldén, Lena Kroon, Ida Benjaminsson

Sona Larsson & Stina Nilss i samtal om machokulturens påverkan på arbetsplatser, samhälle och hbtqi-personer

Läsningar och samtal med Hanna Wikman, Yolanda Bohm & Sebastian Lönnlöv. Samtalsledare: Marie Hållander

Utställning: Eric Petterssons Fabriksliv

Stråkkvartetten spelar mellan och efter läsningar

HANNA WIKMAN

Hanna Wikman är författare, jobbar på bibliotek och som skrivpedagog. Kommer från Kramfors, bor i Göteborg. Hon skriver poesi och  skönlitteratur och har publicerat sig i tidskrifter, antologier och gett ut romanen Lift (2010). Nästa bok är en roman om syndikalistisk organisering, skogsarbete och kärlek i Vilhelminatrakten 1937.

SEBASTIAN LÖNNLOV

Sebastian Lönnlöv är författare, bibliotekarie och litteraturkritiker, med queerlitteratur som främsta specialintresse. Han har bland annat givit ut fackböckerna Varje dag är en vårdskandal. Reportage från vård och vanvård och HBTQ – böcker bortom normen. Han arbetar nu på en roman.

 

YOLANDA BOHM

Yolanda Bohm är Spoken word-artist, transaktivist, föreläsare och lärare. 2018 utkom debutboken ”Ikon” på Brombergs Bokförlag – där läsaren får följa med från barndomen i orten, till dans på barrikaderna och vidare ut i rymden i en kamp för att vara sig själv fullt ut. Vi möter rasism, trånga kroppar och könsroller, kolonialism och svåra förluster, men också närhet, kärlek och transhumanistisk gemenskap.

 

STRÅKKVARTETTEN

Musiken är ett universellt språk som talar till alla människor och som väcker känslor och förmedlar upplevelser. Lika rätt och möjligheter, även till kulturella upplevelser, är viktigt för kvartetten, som spelar en blandad reportrar, från svensk visa via filmmusik till klassiska pärlor. Bakom stråkarna finns: Kristin Freidliz på violin, Ulrika Hilldén på violin, Lena Kroon på viola och Ida Benjaminsson på cello. Samtliga bor eller har bott i Sjuhäradsbygden.

 

STINA NILSS

Kulturarbetare och aktivist, uppvuxen i Horshaga – mittemellan Dalstorp och Ölsremma, nu bosatt i Mollaryd – mittemellan Herrljunga och Borås. Stina är ordförande för RFSL Sjuhärad och samordnare för RFSL Newcomers Sjuhärad samt engagerad i flertalet föreningar som arrangerar vandringar, litterära program och festivaler. Stina har arbetat fram stora delar av och medverkar i Tranemo Prides program.

 

SONJA LARSSON

Byggföretaget Erik Larsson Bygg har tagit ett grepp om machokultur och vill förändra de normer och strukturer som skapar psykisk ohälsa och ohälsosam jargong på arbetsplatser och i föreningar.

 

MARIE HÅLLANDER

är författare, poet och driver Sjuhärad text vid sidan om sitt arbete som lärare. Hållander är boende i Ekered, Dalstorp och i Sätra, Stockholm. Hon har skrivit Tjänster i hemmet (2013) och har publicerat sig i tidskrifter, antologier samt skrivit avhandlingen Det omöjliga vittnandet: Om vittnesmålets pedagogiska möjligheter.

 

ERIC PETTERSSON

Eric Petterssons debutbok  fabriksliv är en uppgörelse med lönearbetarens verklighet som på många sätt utmanar föreställningarna om politisk litteratur.

Men döden är intimitet som går baklänges: Berättelser från Mollaryd & världen omkring

9 maj 2019

Vandring, läsning, samtal

Medverkande: Stina Nilss, Marie Hållander

Omkring 470 och sedan 30 eller 2 miljoner meter från här. Med högläsning och samtal intar vi Brittastugan i Mollaryd för att ta del av berättelser och tankar från, såväl som med inspiration från, byn. Här ryms mord, sorg och övergrepp, kärlek, hopp och arbete, relationer, mysterier och tågresor. Möt August som auktionerades ut till lägstbjudande, Alvida i Backstuga 61, aktivister och barnmorskor från världen runt, Kalle skomakarn, gamle smen och hantverkande händer som förändrat världen. Se trådarna dras från en by till andra, från en tid till fler. Vi inleder programpunkten med en kort promenad.

Poesifestival i Uddebo

19–21 april 2019

Workshops, samtal, läsningar

Medverkande, i urval: Johan Schöblom,
Jimmy Alm, Camille Delepierre, Louisa Garcia,  Alisa Zukanović, Emma Lager, Axin Welat, Joel Heirås, Daniel Hedkvist, Marie Hållander, Anna Mattsson, Mauritz Tistelö.

Program, i urval:

Poesiläsningar.

Poesiperformance.

Visor.
Workshops:”Kroppspoesi väg till inre omställning” / ”Dikta ett porträtt” / ”Politisk poesi” / ”Autentisk rörelse vittne poesi”
Experimentkväll i poesins tecken