Utan synliga landmärken tycks kroppar gå i cirklar

Sjuhärad Text arrangerar och samlar litterära aktörer och intresserade vid evenemang med författarbesök, läsningar och samtal kring poesi, litteratur och text i Sjuhäradsbygden.

 

Sjuhärad Text har som mål att utveckla det sporadiska arbete med litteratur som redan finns i Sjuhäradsbygden och parallellt med det skapa nya och ytterligare platser för text och konst. Målet med Sjuhärad text är att producera en bred och tillgängliggjord litteraturscen och berika det litterära klimatet i Sjuhäradsbygden. Vi vill skapa en plats och ett rum bortom de större städerna, där samtida litteratur och dess publik kan mötas och ges möjlighet att utforska vad litteratur och tematikens olika vinklar är och kan vara.

Sjuhärad texts program sker i nära samarbete med olika lokala evenemang och aktörer; t.ex. Uddebo Poesifestival, Tranemo Pride, Ulricehamn Pride, Textival Litteraturfestival, Tranemo bibliotek, med inbjudna gäster men också med en tydlig förankring lokalt, i möte med plats och personer. 2019 och 2020 års tema går under namnet Utan synliga landmärken tycks kroppar gå i cirklar.

Audre Lorde [1934-1992] var en av de främsta och mest inflytelserika amerikanska poeterna på 1900-talet. Hon var central figur inom den samtida hbtq-rörelsen och andra vågens feminism och skrev som svart, lesbisk och socialist ofta in sina egna erfarenheter och övertygelser i sin poesi och essäistik.

 

Sjuhärad Text bjuder, under Tranemo & Svenljunga Pride, in till ett samtal mellan Athena Farrokhzad och Arazo Arif kring Audre Lordes författarskap. Det blir ett samtal om hennes dikter och essäer, om vad som händer när ett verk förflyttas genom olika språk och om översättningens politiska potential. Samtalet leds av Marie Hållander.

 

Athena Farrokhzad är poet, dramatiker, översättare, litteraturkritiker och lärare på Biskops-Arnös författarskola. 2013 gav hon ut Vitsvit, som blivit teater och översatts till många språk. Hennes tredje diktsamling, I rörelse, kom ut 2019. Athena är aktuell som översättare till Audre Lordes Den svarta enhörningen som för första gången kommer på svenska i oktober 2020. 

 

Arazo Arif är poet, manusförfattare och multimedial konstnär. Som också driver podcasten "Looney Talks". Arif har en masterexamen i litterär gestaltning från Akademin Valand och är bland annat aktuell som översättare, tillsammans med Marcel Mangold, Härskarens verktyg kommer aldrig att montera ned härskarens hus som utkommer i oktober 2020, för första gången på svenska. 


 

Poeten och litteraturkritikern Kristofer Folkhammar samtalar med utgångspunkt i poeten och författaren Ocean Vuongs verk, med särskilt ljus på den senaste, hyllade, romanen En stund är vi vackra på jorden, samt läser ur sin egen senaste diktsamling: I takt, Inatt och ur kommande romanen Är det barnen, baby? som kommer i januari 2021. Samtalsledare: Marie Hållander.
Livemusik med Tora Siri Mollskoga.

 

“Att aldrig gå vilse är att inte leva - ljudvandring med Rebecca Solnit” utgår ifrån författaren och aktivisten Rebecca Solnits böcker Gå vilse – en fälthandbok och Wanderlust – att gå till fots. 

 

I projektet vill vi undersöka vandringens och promenadens potential i relation till samhälle, poesi, gemensamma röster och rörelser. 

 

Att aldrig gå vilse är att inte leva, att inte veta hur man går vilse leder till undergång, och någonstans i det terra incognita som ligger mittemellan finns ett liv där man upptäcker saker.

 

I programmet låter vi inlästa texter möta platser och lyssnare. Lyssnarna går gemensamt eller enskilt - på utsatta dagar och tider, i miljöer lyssnarna själva väljer eller i miljöer vi bjuder in till. Sedan möts de medverkande i ett gemensamt samtal kring den aktivistiska potentialen i att gå: rörelserna som förändrar, att gå vilse, att lyssna och dela. Välkomna. 

 

Medverkande: 

Kamal El Salim - född 1988 i Beirut, Libanon. Platser i urval: Strömstad, Skene, Borås. 

Kamal är aktivist, filmare och student, ordförande för Refugees Welcome Sverige och grundare till plattformen Bezr.se som med podcasts, musikvideos, intervjuer och rörlig bild skildrar viktiga samhällsfrågor. Kamal arbetar även med Agape Borås som stöttar unga nyanlända och frilansar som skribent - ofta med texter om arbete för fred, migration, vapenförsäljning, normer och rasism.

 

Kristin Freidlitz

Född 1990 i Knestorp, Dalstorp. Platser i urval: Göteborg, Falun, Torp/Ekered. 

Kristin är frilansande musiker med violin som förstainstrument, har studerat vid Högskolan för Scen och Musik och S:t Sigfrids folkhögskola, Musikkonservatoriet Falun. Kristin spelar i Kinds Stråkkvartett, David Löfbergs Oktett och den svensk-belgiska gruppen Laia Arkestra. Som kreativt lekfull, likväl med hjärtat i klassiskt fiolspel, finns Kristin representerad med Laia Arkestra på album utgivet av Pacaya Records, likaså med De Stora Hattarna. I övrigt studiomusiker för pop-, film- och dataspelsmusik och arbetar också som fiollärare.

 

Jonas Gren

Född 1981 i Stockholm. Platser i urval: Gävle, Ulricehamn, Hörken, Uppsala. 

Jonas är poet och skribent som ofta skriver om ekologi, politik, litteratur och klimat. Jonas debuterade 2014 med dikt­sam­lingen Lantmäteriet (10TAL Bok, 2014) och har sedan dess gett ut Överallt ska jag vara i centrum (Non förlag, 2015), Antropocen (10TAL Bok, 2016) och Dälden, där de blommar (10TAL Bok, 2018). Jonas har även, bland annat, arbetat för Riksteatern med föreställningen Nationalparken och är medarbetare vid konstcentret The non existent Center och Ställberg gruva i Bergslagen. 

 

Marie Hållander

Född 1981 i Ekered, Dalstorp. Platser i urval: Kortedala, Borås, Skärholmen.

Marie är författare och arbetar med Sjuhärad text vid sidan om sitt arbete som lektor vid Södertörns högskola. Marie har skrivit boken Tjänster i hemmet (Kabusa Böcker, 2013) och har publicerat sig i tidskrifter, antologier samt skrivit avhandlingen Det omöjliga vittnandet (Eskaton, 2017) som under 2020 utkommer på engelska som The Pedagogical Possibilities of Witnessing and Testimonies (Palgrave Macmillan). Marie medverkar också i podcasten Arbetarlitteratur.

 

Stina Nilss

Född 1984 i Horshaga, Dalstorp. Platser i urval: Ulricehamn, Göteborg, Nässjö, Mollaryd. 

Stina är kulturarbetare och aktivist som arbetar med konst, kultur, rättighetsfrågor, antidiskriminering, landsbygdsutveckling och normkritik inom organisationer och nätverk som: queer*bygd, RFSL Newcomers, Molla Byalag. Stina är en av grundarna till Textival, ordförande för och arrangör av bland annat Tranemo Pride inom RFSL Sjuhärad. Stina har en förkärlek för när platser får möta konst, när texter får möta människor på nya vis och när tankar får utvecklas tillsammans.

 

Om författaren och texterna: 

Rebecca Solnit

Född 1961 i Bridgeport, Connecticut. Platser i urval: Novato, Paris, San Francisco. Rebecca är kulturkritiker, historiker, författare och aktivist i bland annat fredsrörelser, organisationer mot kärnvapen, för kvinnors rättigheter och i klimatrörelsen. Rebecca skriver om plats, konst, rörelser och aktivism och debuterade 1991 med Secret Exhibition: Six California Artists of the Cold War Era. Sedan dess har Rebecca gett ut böcker som Men Explain Things to Me (2014), Savage Dreams: A Journey Into the Landscape Wars of the American West (1994) och As Eve Said to the Serpent: On Landscape, Gender, and Art (2001)

 

Wanderlust: Att gå till fots

(originaltitel: Wanderlust: A History of Walking, 2001) kom ut på svenska 2017 (Bokförlaget Daidalos) i översättning av Helena Hansson och Djordje Zarkovic. 

 

Att gå till fots är inte bara att förflytta sig från en punkt till en annan. Det är också att ingå i ett sammanhang, befinna sig mitt i ett konkret och påtagligt landskap, ta del av alla de processer som ständigt pågår runt omkring en. Och det kan dessutom vara ett sätt att tänka och känna, eftersom själva gåendet har en egendomlig förmåga att stimulera våra sinnen och minnen och ge oss perspektiv också på sådant som inte finns där och då.

Rebecca Solnits Wanderlust undersöker vad det innebär – och har inneburit – att gå till fots genom världen och vad författare, konstnärer, tänkare och andra har haft att säga om det vandrandet. Solnit knyter till exempel an till antikens ständigt i rörelse stadda filosofer och låter oss följa med romantikens poeter på deras vandringar genom dramatiska och undersköna landskap. Men Wanderlust är också en ur fotgängarperspektiv skriven bok om surrealisternas outtömliga Parismiljöer och spelmanins neonglittrande Las Vegas. Det handlar om kulturhistoria i rymligast tänkbara bemärkelse – och om en genomtänkt kritik av vårt nuvarande och på många sätt inkapslade och inkapslande livsmönster. Själva gåendet kan dessutom, framhåller Solnit, få en subversiv kollektiv dimension. Protestmarscher handlar ju exempelvis inte heller bara om att förflytta sig från en punkt till en annan utan om att kunna påverka och förändra.

 

Gå vilse. En fälthandbok

(originaltitel: A Field Guide to Getting Lost, 2005) kom ut på svenska 2012 (Bokförlaget Daidalos) i översättning av Sofia Lindelöf. 

 

Konstnären Yves Klein som tar sitt berömda ”språng in i tomrummet” på en Parisgata 1960. Nybyggardottern Mary Jemison som väljer att tillbringa sitt långa liv hos de senecaindianer som adopterade henne sedan hon blivit bortrövad när hon var femton. Den musikaliskt begåvade Marine som genomlever Kaliforniens punkera och avlider vid 24 års ålder just när hon fått ett skivkontrakt och verkade ha blivit fri från drogerna. Vad skulle de kunna ha gemensamt? Det får man – i varje fall delvis – ett svar på i Rebecca Solnits \"Gå vilse. En fälthandbok\", som är en på iakttagelser och associationer slösande rik kulturhistorisk och självbiografisk essä på temat att gå vilse och behöva gå vilse. ”Att aldrig gå vilse”, påpekar Solnit i bokens inledningskapitel, ”är att inte leva, att inte veta hur man går vilse leder till undergång, och någonstans i det terra incognita som ligger mittemellan finns ett liv där man upptäcker saker”. Men det är också en bok som i hög grad tar det vardagliga och näraliggande till hjälp för att belysa vårt – och vårt samhälles – komplicerade förhållande till olika former av ovisshet. ”Att kalkylera med det oförutsedda är kanske just den paradoxala bedrift livet ytterst kräver av oss.” Det är också en bok om att förhålla sig till – och om möjligt överskrida – olika slags gränser, inte bara geografiska sådana. Och, sist men inte minst, en meditation över färgen blå – avståndets, sångernas och Yves Kleins färg.

 
Rätten att berätta

2 oktober 2019, Tranemo bibliotek

Med: Afrah Nasser, Khaled Alesmael,

Marie Hållander

Ulricehamn Pride: Poesi, samtal, musik

30 augusti 2019, Stureparken

Med: Hanna Rajs Lundström, Daniel Mårs,

Marie Hållander, Annelie

Uddebo Festidalen: Barnen i dikten & Författarskolan i Lund

7-8 juni 2019,  Gula huset, Uddebo

Samtal, läsningar

Medverkande: Sara Hallström, Karin Brygger, Anamarija Todorov, Marie Hållander,

Matilda Arborelius, Alva From, Jimmy Alm

Tranemo Pride: After work, poesi, samtal, stråkkonsert

24 maj 2019, Glasets hus, Limmared

Med: Sonja Larsson, Stina Nilss, Marie Hållander, Hanna Wikman, Yolanda Bohm, Sebastian Lönnlöv, Eric Pettersson, Kristin Freidliz, Ulrika Hilldén,

Lena Kroon, Ida Benjaminsson

Men döden är intimitet som går baklänges: Berättelser från Mollaryd & världen omkring

9 maj 2019

Med: Stina Nilss, Marie Hållander

Poesifestival i Uddebo

19–21 april 2019

Med, i urval: Johan Schöblom,
Jimmy Alm, Camille Delepierre, Louisa Garcia,  Alisa Zukanović, Emma Lager, Axin Welat, Joel Heirås, Daniel Hedkvist, Marie Hållander, Anna Mattsson, Mauritz Tistelö.

 

Mail: Info@textival.se                                           Adress: Pölgatan 5, 414 60 Göteborg                                                  Typsnitt: Karrik
Program 2020
Premiär 9 maj 2020
14.00
Olika platser.
Du väljer var du går
och lyssnar,
sedan ses vi i ett
gemensamt
digitalt samtalsrum.
Anmäl dig till: 
marie@textival.se
Att aldrig gå vilse är att inte leva -
ljudvandring med Rebecca Solnit
Genomfört Program 2019

Augusti

27/8:Boksamtal: Ocean Vuong -

En stund är vi vackra på jorden

på Ulricehamn Pride

 

28/ 8: Poesi med Kristofer

Folkhammar på Ulricehamn Pride

Oktober

9/10: 9/10: Athena Farrokhzad i samtal med Arazo Arif kring Audre Lordes författarskap

 

Februari

4/2: Samtal och läsning: Allt som skiner är slitage 


 

På grund av rådande omständigheter har vårt övriga program flyttats fram. Vi ber om överseende gällande den process som vi just nu befinner oss i och kommer att uppdatera med ny information löpande under den närmaste tiden.

Kalendarium
Sjuhärad Text – Athena Farrokhzad i samtal med Arazo Arif kring Audre Lordes författarskap

2020

9 oktober

 kl 17:00                  

Glasets hus i Limmared

Ulricehamn Pride:

Afterwork och poesi med Kristofer Folkhammar om Ocean Vuong

2020

18.00

Restaurang Bryggan,

Ulricehamn

Sjuhärad Text