Utan synliga landmärken tycks kroppar gå i cirklar

Sjuhärad Text arrangerar och samlar litterära aktörer och intresserade vid evenemang med författarbesök, läsningar och samtal kring poesi, litteratur och text i Sjuhäradsbygden.

 

Sjuhärad Text har som mål att utveckla det sporadiska arbete med litteratur som redan finns i Sjuhäradsbygden och parallellt med det skapa nya och ytterligare platser för text och konst. Målet med Sjuhärad text är att producera en bred och tillgängliggjord litteraturscen och berika det litterära klimatet i Sjuhäradsbygden. Vi vill skapa en plats och ett rum bortom de större städerna, där samtida litteratur och dess publik kan mötas och ges möjlighet att utforska vad litteratur och tematikens olika vinklar är och kan vara.

Sjuhärad texts program sker i nära samarbete med olika lokala evenemang och aktörer; t.ex. Uddebo Poesifestival, Tranemo Pride, Ulricehamn Pride, Textival Litteraturfestival, Tranemo bibliotek, med inbjudna gäster men också med en tydlig förankring lokalt, i möte med plats och personer. 2019 och 2020 års tema går under namnet Utan synliga landmärken tycks kroppar gå i cirklar.

Välkomna till att lyssna på ett samtal mellan författarna Jenny Tunedal och Anna-Karin Palm om mödrar, minne, glömska, demens och skrivande. Samtalsledare är Marie Hållander.

 

Under kvällen spelar även Martin Bender, piano och Johan Strindberg, kontrabas duomusik med anknytning till minne och glömska.

 

Samtalet genomförs fysiskt i Folkets Hus fantastiska lokaler i Ulricehamn som ett exklusivt möte mellan deltagarna och en publik på åtta personer. Samtalet släpps senare som podd för fler att ta del av.

 

Jenny Tunedal är författare, poet, översättare och kritiker. Jenny debuterade i Wahlström och Widstrands debutantologi 2001 och har sedan dess gett ut flera böcker. I februari 2017 utkom Rosor skador: en diktsamling som tar sin utgångspunkt i demens som språkligt och relationellt tillstånd. Den handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Om hur relationer, exempelvis mellan mödrar och döttrar, förändras och förvrids, men också förblir, in i det sista.  Relationen mellan mor och dotter blir i den här boken utgångspunkten för ett försök att tänka på kärlek, beroende, utsatthet och makt. Sjukdomen, den skadade hjärnans skadade språk och reaktioner, blir ett försök att skriva fram en polyfon poesi, en sorts mångstämmig sorgesång som egentligen inte kan sjunga.

 

Anna-Karin Palm är författare och debuterade med en novell i Prismas debutantantologi Novella, 1985 och sedan dess gett ut flera böcker. I Jag skriver över ditt ansikte, som utkom april 2021, följer Anna-Karin Palm sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.  Anna-Karin Palm reflekterar över minne, skrivande och hur ett livs berättelse formas. Jag skriver över ditt ansikte är en stark och berörande skildring av ett kvinnoöde, men också av en familj som förändras i dödens närhet.

 

Marie Hållander arbetar med text, skrivande, arrangemang och som lärare med utgångspunkt dels i Dalstorp, Tranemo, dels i Skärholmen, Stockholm. Marie är författare, lärare och programproducent för den litterära scenen Sjuhärad text inom Textival. Marie har bland annat gett ut Det omöjliga vittnandet (Eskaton, 2017) som undersöker vad det finns för pedagogiska möjligheter i vittnandet och i vittnesmålet genom en filosofisk utredning av representation, subjektivitet och känslor, samt av vittnesmålet som ett fenomen mellan minne och glömska. 

Martin Bender, piano och Johan Strindberg, kontrabas spelar duomusik med anknytning till minne och glömska.

 

Johan Strindberg, Flen, f 1980, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm spelar kontrabas i bland annat Norrköpings symfoniorkester och egna stråktrion JoJoMa.

 

Martin Bender, Stockholm, f 1976, pianist med jazzstudier på Capilano College, Kanada och liksom Strindberg uppvuxen i Norrköping. Till vardags är han matematiker med doktorsexamen från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

jennytunedalFoto Sara MacKey.jpg

Foto: Sara Mackey

annakarinpalm.jpg

Foto: Moa Karlberg

O23A002©TinaAxelsson1-830x1245.jpg

Foto: Tina Axelsson

Textival, Bar Prego och RFSL Sjuhärad lyser upp decembermörkret med en fönsterutställning i Ulricehamn!

Varmt välkomna. Ni kommer förbi, läser, tittar, hämtar ljudfil och promenerar. Öppet dygnet runt.
Under Bar Pregos öppettider kan ni köpa fika att ta med eller slå er ned vid elden utanför.

13-31 december 2020
27 december 2020 kl 14.00 är ni välkomna på ett digitalt samtal med utgångspunkt i Rebecca Solnits texter och ert lyssnande på dem. Delta genom att klicka  här.

Ljudfilerna hittar du här.

Vi presenterar stolt:
ATT ALDRIG GÅ VILSE ÄR ATT INTE LEVA - ljudvandring med Rebecca Solnit

Utifrån författaren och aktivisten Rebecca Solnits böcker Gå vilse – en fälthandbok och Wanderlust – att gå till fots har inläsningar gjorts. Projektet undersöker vandringens och promenadens potential i relation till samhälle, poesi, gemensamma röster och rörelser.

 

Medverkande:
Kamal El Salim - född 1988 i Beirut, Libanon, aktivist, filmare och student, ordförande för Refugees Welcome Sverige och grundare till plattformen Bezr.se.

 

Kristin Freidlitz - Född 1990 i Knestorp, Dalstorp, frilansande musiker med violin som förstainstrument, har studerat vid Högskolan för Scen och Musik och S:t Sigfrids folkhögskola, Musikkonservatoriet Falun.

 

Jonas Gren - Född 1981 i Stockholm, poet och skribent som ofta skriver om ekologi, politik, litteratur och klimat. Jonas debuterade 2014 med dikt­sam­lingen Lantmäteriet (10TAL Bok, 2014) och är aktuell med sonettkransen Tävlingsdräkten (Vendels förlag, 2021).

 

Marie Hållander - Född 1981 i Ekered, Dalstorp, författare och lektor vid Södertörns högskola. Marie medverkar i podcasten Arbetarlitteratur, har skrivit boken Tjänster i hemmet (Kabusa Böcker, 2013) och har publicerat sig i tidskrifter, antologier samt skrivit avhandlingen Det omöjliga vittnandet (Eskaton, 2017)

 

Stina Nilss - Född 1984 i Horshaga, Dalstorp, kulturarbetare och aktivist som arbetar med konst, kultur, rättighetsfrågor, antidiskriminering, landsbygdsutveckling och normkritik inom olika organisationer och nätverk.

Arr: Sjuhärad Text/Textival

 


TEXTERNAS HEM – en miniutställning om sagor, boenden, relationer, normer och längtan.

2020 är en tid när många ofrivilligt blir fast i sitt hem, på gott och ont kan tänkas, med olika resultat och måenden som följd. Därför lyfter Textival upp temat ”hem” igen och bjuder er på en samling bilder och texter om och kring hem, byggnader, relationer och boendekonstellationer i litteraturens värld. Texternas Hem vill visa några olika litterära porträtt av fantasifyllda, triggande, o/rimliga hem: normbrytande och generationsöverskridande, naturnära och fantasikramande.

Ensamhem och bygemenskaper, kollektiv och familjer.Ett tält, en borg och kreativitet mellan väggar. Ett cylinderhus, en vagn och en kopp med fat. En hattstuga, en hönsgård och en flygande uppfinnare.

 

Texternas Hem togs först fram 2014 och omarbetas nu för visning för första gången i Ulricehamn.
Arr: Textival


LGBT-FREE ZONES – berättelser från ett Polen där rättigheter hotas

I utställningen LGBT-free zones, som visades första gången under Ulricehamn Pride 2020, lyfts ett antal berättelser från journalisten och fotografen Bart Staszewskis aktivistiska arbete med att möta personer som bor i områden som av den polska regeringen utropas som ”fria från hbtq-ideologi”.

 

Här finns påminnelser om berättelsens kraft och vikten av att värna om mänskliga rättigheter, om hopp och förtvivlan och om att det finns en styrka i att mötas, ta del av varandras liv och föra en kamp för något rimligare. Läs mer om projektet på www.lgbtfreezones.pl
Arr: RFSL Sjuhärad

Audre Lorde [1934-1992] var en av de främsta och mest inflytelserika amerikanska poeterna på 1900-talet. Hon var central figur inom den samtida hbtq-rörelsen och andra vågens feminism och skrev som svart, lesbisk och socialist ofta in sina egna erfarenheter och övertygelser i sin poesi och essäistik.

 

Sjuhärad Text bjuder, under Tranemo & Svenljunga Pride, in till ett samtal mellan Athena Farrokhzad och Arazo Arif kring Audre Lordes författarskap. Det blir ett samtal om hennes dikter och essäer, om vad som händer när ett verk förflyttas genom olika språk och om översättningens politiska potential. Samtalet leds av Marie Hållander.

 

Athena Farrokhzad är poet, dramatiker, översättare, litteraturkritiker och lärare på Biskops-Arnös författarskola. 2013 gav hon ut Vitsvit, som blivit teater och översatts till många språk. Hennes tredje diktsamling, I rörelse, kom ut 2019. Athena är aktuell som översättare till Audre Lordes Den svarta enhörningen som för första gången kommer på svenska i oktober 2020. 

 

Arazo Arif är poet, manusförfattare och multimedial konstnär. Som också driver podcasten "Looney Talks". Arif har en masterexamen i litterär gestaltning från Akademin Valand och är bland annat aktuell som översättare, tillsammans med Marcel Mangold, Härskarens verktyg kommer aldrig att montera ned härskarens hus som utkommer i oktober 2020, för första gången på svenska. 

Poeten och litteraturkritikern Kristofer Folkhammar samtalar med utgångspunkt i poeten och författaren Ocean Vuongs verk, med särskilt ljus på den senaste, hyllade, romanen En stund är vi vackra på jorden, samt läser ur sin egen senaste diktsamling: I takt, Inatt och ur kommande romanen Är det barnen, baby? som kommer i januari 2021. Samtalsledare: Marie Hållander.
Livemusik med Tora Siri Mollskoga.

 

“Att aldrig gå vilse är att inte leva - ljudvandring med Rebecca Solnit” utgår ifrån författaren och aktivisten Rebecca Solnits böcker Gå vilse – en fälthandbok och Wanderlust – att gå till fots. 

 

I projektet vill vi undersöka vandringens och promenadens potential i relation till samhälle, poesi, gemensamma röster och rörelser. 

 

Att aldrig gå vilse är att inte leva, att inte veta hur man går vilse leder till undergång, och någonstans i det terra incognita som ligger mittemellan finns ett liv där man upptäcker saker.

 

I programmet låter vi inlästa texter möta platser och lyssnare. Lyssnarna går gemensamt eller enskilt - på utsatta dagar och tider, i miljöer lyssnarna själva väljer eller i miljöer vi bjuder in till. Sedan möts de medverkande i ett gemensamt samtal kring den aktivistiska potentialen i att gå: rörelserna som förändrar, att gå vilse, att lyssna och dela. Välkomna. 

 

Medverkande: 

Kamal El Salim - född 1988 i Beirut, Libanon. Platser i urval: Strömstad, Skene, Borås. 

Kamal är aktivist, filmare och student, ordförande för Refugees Welcome Sverige och grundare till plattformen Bezr.se som med podcasts, musikvideos, intervjuer och rörlig bild skildrar viktiga samhällsfrågor. Kamal arbetar även med Agape Borås som stöttar unga nyanlända och frilansar som skribent - ofta med texter om arbete för fred, migration, vapenförsäljning, normer och rasism.

 

Kristin Freidlitz

Född 1990 i Knestorp, Dalstorp. Platser i urval: Göteborg, Falun, Torp/Ekered. 

Kristin är frilansande musiker med violin som förstainstrument, har studerat vid Högskolan för Scen och Musik och S:t Sigfrids folkhögskola, Musikkonservatoriet Falun. Kristin spelar i Kinds Stråkkvartett, David Löfbergs Oktett och den svensk-belgiska gruppen Laia Arkestra. Som kreativt lekfull, likväl med hjärtat i klassiskt fiolspel, finns Kristin representerad med Laia Arkestra på album utgivet av Pacaya Records, likaså med De Stora Hattarna. I övrigt studiomusiker för pop-, film- och dataspelsmusik och arbetar också som fiollärare.

 

Jonas Gren

Född 1981 i Stockholm. Platser i urval: Gävle, Ulricehamn, Hörken, Uppsala. 

Jonas är poet och skribent som ofta skriver om ekologi, politik, litteratur och klimat. Jonas debuterade 2014 med dikt­sam­lingen Lantmäteriet (10TAL Bok, 2014) och har sedan dess gett ut Överallt ska jag vara i centrum (Non förlag, 2015), Antropocen (10TAL Bok, 2016) och Dälden, där de blommar (10TAL Bok, 2018). Jonas har även, bland annat, arbetat för Riksteatern med föreställningen Nationalparken och är medarbetare vid konstcentret The non existent Center och Ställberg gruva i Bergslagen. 

 

Marie Hållander

Född 1981 i Ekered, Dalstorp. Platser i urval: Kortedala, Borås, Skärholmen.

Marie är författare och arbetar med Sjuhärad text vid sidan om sitt arbete som lektor vid Södertörns högskola. Marie har skrivit boken Tjänster i hemmet (Kabusa Böcker, 2013) och har publicerat sig i tidskrifter, antologier samt skrivit avhandlingen Det omöjliga vittnandet (Eskaton, 2017) som under 2020 utkommer på engelska som The Pedagogical Possibilities of Witnessing and Testimonies (Palgrave Macmillan). Marie medverkar också i podcasten Arbetarlitteratur.

 

Stina Nilss

Född 1984 i Horshaga, Dalstorp. Platser i urval: Ulricehamn, Göteborg, Nässjö, Mollaryd. 

Stina är kulturarbetare och aktivist som arbetar med konst, kultur, rättighetsfrågor, antidiskriminering, landsbygdsutveckling och normkritik inom organisationer och nätverk som: queer*bygd, RFSL Newcomers, Molla Byalag. Stina är en av grundarna till Textival, ordförande för och arrangör av bland annat Tranemo Pride inom RFSL Sjuhärad. Stina har en förkärlek för när platser får möta konst, när texter får möta människor på nya vis och när tankar får utvecklas tillsammans.

 

Om författaren och texterna: 

Rebecca Solnit

Född 1961 i Bridgeport, Connecticut. Platser i urval: Novato, Paris, San Francisco. Rebecca är kulturkritiker, historiker, författare och aktivist i bland annat fredsrörelser, organisationer mot kärnvapen, för kvinnors rättigheter och i klimatrörelsen. Rebecca skriver om plats, konst, rörelser och aktivism och debuterade 1991 med Secret Exhibition: Six California Artists of the Cold War Era. Sedan dess har Rebecca gett ut böcker som Men Explain Things to Me (2014), Savage Dreams: A Journey Into the Landscape Wars of the American West (1994) och As Eve Said to the Serpent: On Landscape, Gender, and Art (2001)

 

Wanderlust: Att gå till fots

(originaltitel: Wanderlust: A History of Walking, 2001) kom ut på svenska 2017 (Bokförlaget Daidalos) i översättning av Helena Hansson och Djordje Zarkovic. 

 

Att gå till fots är inte bara att förflytta sig från en punkt till en annan. Det är också att ingå i ett sammanhang, befinna sig mitt i ett konkret och påtagligt landskap, ta del av alla de processer som ständigt pågår runt omkring en. Och det kan dessutom vara ett sätt att tänka och känna, eftersom själva gåendet har en egendomlig förmåga att stimulera våra sinnen och minnen och ge oss perspektiv också på sådant som inte finns där och då.

Rebecca Solnits Wanderlust undersöker vad det innebär – och har inneburit – att gå till fots genom världen och vad författare, konstnärer, tänkare och andra har haft att säga om det vandrandet. Solnit knyter till exempel an till antikens ständigt i rörelse stadda filosofer och låter oss följa med romantikens poeter på deras vandringar genom dramatiska och undersköna landskap. Men Wanderlust är också en ur fotgängarperspektiv skriven bok om surrealisternas outtömliga Parismiljöer och spelmanins neonglittrande Las Vegas. Det handlar om kulturhistoria i rymligast tänkbara bemärkelse – och om en genomtänkt kritik av vårt nuvarande och på många sätt inkapslade och inkapslande livsmönster. Själva gåendet kan dessutom, framhåller Solnit, få en subversiv kollektiv dimension. Protestmarscher handlar ju exempelvis inte heller bara om att förflytta sig från en punkt till en annan utan om att kunna påverka och förändra.

 

Gå vilse. En fälthandbok

(originaltitel: A Field Guide to Getting Lost, 2005) kom ut på svenska 2012 (Bokförlaget Daidalos) i översättning av Sofia Lindelöf. 

 

Konstnären Yves Klein som tar sitt berömda ”språng in i tomrummet” på en Parisgata 1960. Nybyggardottern Mary Jemison som väljer att tillbringa sitt långa liv hos de senecaindianer som adopterade henne sedan hon blivit bortrövad när hon var femton. Den musikaliskt begåvade Marine som genomlever Kaliforniens punkera och avlider vid 24 års ålder just när hon fått ett skivkontrakt och verkade ha blivit fri från drogerna. Vad skulle de kunna ha gemensamt? Det får man – i varje fall delvis – ett svar på i Rebecca Solnits \"Gå vilse. En fälthandbok\", som är en på iakttagelser och associationer slösande rik kulturhistorisk och självbiografisk essä på temat att gå vilse och behöva gå vilse. ”Att aldrig gå vilse”, påpekar Solnit i bokens inledningskapitel, ”är att inte leva, att inte veta hur man går vilse leder till undergång, och någonstans i det terra incognita som ligger mittemellan finns ett liv där man upptäcker saker”. Men det är också en bok som i hög grad tar det vardagliga och näraliggande till hjälp för att belysa vårt – och vårt samhälles – komplicerade förhållande till olika former av ovisshet. ”Att kalkylera med det oförutsedda är kanske just den paradoxala bedrift livet ytterst kräver av oss.” Det är också en bok om att förhålla sig till – och om möjligt överskrida – olika slags gränser, inte bara geografiska sådana. Och, sist men inte minst, en meditation över färgen blå – avståndets, sångernas och Yves Kleins färg.

 
Rätten att berätta

2 oktober 2019, Tranemo bibliotek

Med: Afrah Nasser, Khaled Alesmael,

Marie Hållander

Ulricehamn Pride: Poesi, samtal, musik

30 augusti 2019, Stureparken

Med: Hanna Rajs Lundström, Daniel Mårs,

Marie Hållander, Annelie

Uddebo Festidalen: Barnen i dikten & Författarskolan i Lund

7-8 juni 2019,  Gula huset, Uddebo

Samtal, läsningar

Medverkande: Sara Hallström, Karin Brygger, Anamarija Todorov, Marie Hållander,

Matilda Arborelius, Alva From, Jimmy Alm

Tranemo Pride: After work, poesi, samtal, stråkkonsert

24 maj 2019, Glasets hus, Limmared

Med: Sonja Larsson, Stina Nilss, Marie Hållander, Hanna Wikman, Yolanda Bohm, Sebastian Lönnlöv, Eric Pettersson, Kristin Freidliz, Ulrika Hilldén,

Lena Kroon, Ida Benjaminsson

Men döden är intimitet som går baklänges: Berättelser från Mollaryd & världen omkring

9 maj 2019

Med: Stina Nilss, Marie Hållander

Poesifestival i Uddebo

19–21 april 2019

Med, i urval: Johan Schöblom,
Jimmy Alm, Camille Delepierre, Louisa Garcia,  Alisa Zukanović, Emma Lager, Axin Welat, Joel Heirås, Daniel Hedkvist, Marie Hållander, Anna Mattsson, Mauritz Tistelö.

 

Mail: Info@textival.se                                           Adress: Pölgatan 5, 414 60 Göteborg                                                  Typsnitt: Karrik
Sjuhärad Text
Program 2020
SjuhäradTextFolkhammar2020_NY.jpg
SjuhäradTextOcean-Vuong-credit-Tom-Hin
Genomfört Program 2019
Athena.CarlaOrregoVeliz.jpg
Arazo.CarlaOrregoVeliz.jpg
ga_vilse_cover2.jpg
wanderlust.jpg
texternas.hem.bild.jpg
Bart Staszewski author Monika Bryq.jpg
Jonas_Gren_01_Foto_Linda_Gren-683x1024.j
O23A002©TinaAxelsson1.jpg
Kamal_El_Salim
vidtra%CC%88d_edited.png
91250195_259373795092485_558594449420268
Att aldrig gå vilse är att inte leva - ljudvandring med Rebecca Solnit
Premiär 9 maj 2020
14.00
Olika platser.
Du väljer var du går
och lyssnar,
sedan ses vi i ett
gemensamt
digitalt samtalsrum.
Anmäl dig till: 
marie@textival.se
ga_vilse_cover2.jpg
Ulricehamn Pride:

Afterwork och poesi med Kristofer Folkhammar om Ocean Vuong

2020

18.00

Restaurang Bryggan,

Ulricehamn

Athena Farrokhzad i samtal med Arazo Arif kring Audre Lordes författarskap. Tranemo Pride

2020

9 oktober

 kl 17:00                  

Glasets hus i Limmared

Fönsterutställning i Ulricehamn: Rebecca Solnit, Texternas hem & LGBT-Free Zones Project

2020

13-31 december 

Kl 13:00

Bar Prego,

Ulricehamn

Samtal kl 14:00

27december

Program 2021
Samtal: Minne, glömska, demens Jenny Tunedal och
Anna-Karin Palm

Samtal: 17 juni

Poddsläpp: 24 juni

Plats: Folkets hus, Ulricehamn.
Tid: 18.00. 

Begränsat antal fysiska platser. Anmälan görs till marie@textival.se

Nyhetsbrev

Juni

28/6 Digital vandring, läsning och samtal: Menneske-lighedens markarbete

David Väyrynen, Putte Hedin och Marit Kapla

 

Juli

10/7 Läsningar: Rötter utan jordmån, Vandringslid i gången tid med Anna Takanen,Stig Hansén, Cecilia Hansson

19/7 Läsningar: Rötter utan jordmån, Ryckande Flackande Kompassnålar med Birgitta Lindqvist, Isabella Ståhl, Tone Schunesson

23/7 Läsningar: Rötter utan jordmån, Omgivningar lirkar och lockar med Jenny Holmqvist,Valerie Kyeyune Backström,Hannele Mikaela Taivassalo

31/7 Läsningar: Rötter utan jordmån,Sekatörskurna människorötter med Suad Ali och Linnea Axelsson

Kalendarium