Textival gästar
Resande Festival 2018

14 juli- 6-augusti 2018 

I sommar åker de rullande vännerna i RättBuss på en månadslång resa, en festival på hjul. Samarbeten och arrangemang, konst och program, bad och rörelse - mycket är det goda som kommer att kanta vägen. Och Textival följer med, än är inte allt spikat men säkert är att texterna tas med i väskan, skrivandet och läsandet blir en del av festivalprogrammet. Läs mer om programmet nedan, köp en biljett för en vecka eller flera, tipsa vänner och bekanta. Det här!

PROGRAM - TEXTIVAL PÅ RESANDE FESTIVAL 2018

> Bussbiblioteket

Hela resan 

Ombord på RättBuss finns bussbiblioteket med tillhörande läshörna - med god vy över vägarna. Bussbiblioteket är ett biblioteket med kurerat innehåll. Här möter läsningens enskilda aktivitet det kollektiva resandet och vice versa. Innehållet en resa i sig: från sagor till reportage till dikt och spridda ord lite extra väl lämpade för färd och flärd utanför olika typer av mittfåror. Textival har gjort urvalet, i samarbete med förlag och författare. 

 

Write drunk, edit sober, Cinqe Terre

23, 24 eller 26 juli 

Vi testar det urgamla klichéartade konstnärsknepet att använda spriten för att få kreativiteten att flöda. Inspirerad av en skrivarförening i Edinburgh bjuder vi tillsammans med Textival in till en blöt textworkshop som hålls av Stina Nilss från Textival. Vilken text du än vill skriva, låt den komma ut! Tid och plats meddelas längre fram.

 

> Besök i Metelkova, Ljublijana

29 juli

Metelkova är ett autonomt socialt och kulturellt center i ett tidigare militärt högkvarter. Sedan 1993 ett ockuperat område, såkallat squat, vilket det fortfarande är trots att det 2005 fick status som nationellt kulturarv av UNESCO. På området finns bl.a. barer, klubbar, konsthallar, ateljéer och kontor för ideella föreningar. Vi tar oss an ett berättande perspektiv och besöker området och möter personer och organisationer som verkar här.

 

> Bad, grotta, droppstenar och böcker i Brno

1 augusti

Vi åker till det häftiga berget Moravský Kras, som innehåller grotta med droppstenar, tillsammans med Textival och Brno Book Club som under utflykten leder en workshop eller boksamtal. För att smälta de många texttankarna fortsätter vi vidare till sjön Olsovec där det blir bad.

Inträdesavgift till grottan tillkommer.

 

> Till Ursus!

2 augusti

Ursus var en megastor traktor- och bilfabrik, vars tillverkning under sovjettiden var en av Polens stora exporter. Fabriken har gett namn till hela området runtomkring som under tillverkningstiden var som sitt eget universum med skolor, kulturcentrum och bostäder. Efter nedläggningen gick området in i den postindustriella kris som många bruksorter idag delar. Nu använder konstnärer och aktivister fabriken och arbetar tillsammans med invånarna för att hantera det som har hänt och blicka framåt - genom konstprojektet Projekt Ursus. Vi får besöka fabriken och får höra mer om projektet, det konstnärliga arbetet, berättelserna och området. I samarbete med Textival. 

 

Vi besöker Jazdów!

3 augusti

Jazdów-bosättningen, eller ”de finska husen”, i Warszawa är en stadsdel med gamla trähus som byggdes under andra världskriget. I och med kommunens vilja att riva de gamla husen startades initativet Open Jazdów, för att bevara husen och att bygga en lokalt förvaltad offentlig plats för kulturevenemang, ideella föreningar och möten, samt att de som bor i husen kan bo kvar. Vi besöker Jazdów för en guidning och får höra mer om projektet. I samarbete med Textival.