• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - svarta cirkeln
FLYKTSODA–Facebook Post.jpg
Program Våren 2022
Textival presenterar FLYKTSODA; ny programserie under vintervåren 2022!
 
Med Textivals programserie FLYKTSODA vill vi skapa utrymmen och forum för de röster som bubblar, trängs, håller andan och sprängs.
Under sex kvällar bjuder vi in lokala utövare och relevanta aktörer som tangerar och utforskar olika aspekter av tematiken röst för att lyfta hur orden kan användas till att ljuda, göra sig hörd och ta plats - eller lära sig hålla andan och tvingas in trång tystnad. Resultatet av detta möte presenteras under kvällen i form av läsningar och ett gemensamt modererat samtal.

Vi vill lyfta de olika aspekter och ingångar, dialekter och uttryck som det mångfacetterade spann av rösterna i vår region innebär - och ge desamma utrymmet att porla, skrika, vidga och spränga de glaskupor som omger dem. 

Kika in på respektive programpunkt nedan för mer information redan nu och hör gärna av dig till info@textival.se för frågor eller funderingar.


Välkomna!

 
Läsning och Samtal:
Andhämtningar som kippar och immar igen

Välkomna den 13 januari  till Pumphuset i Borås och programpunkten Andhämtningar som kippar och immar igen inom Textivals programserie Flyktsoda.

 

Med start 17.30 vi bjuder vi in till läsningar och ett samtal utifrån att tvingas in i tystnad, att vara stum av antigen samhällskonstruktioner eller fysiska attribut. Om hur ordens raspande kan formas till ljudlösa panik skrik, vars utlopp för sorg och borttryckta känslor ekar förgäves i ett litterärt landskap som hellre bonar om och tystar ner än låter känslostormar virvla och spränga glastak.

 

Medverkar gör Rosanna Fellman och Nikita Rissanen. Samtalsledare är Jenny Bergenmar.

 

Välkomna!

13 januari 2022

kl 17.30-20.00

Pumphuset, Borås

Medverkande:

Rosanna Fellman

Nikita Rissanen

Jenny Bergenmar

15 januari

kl 17.30-20.00,
Restad Gård
Vänersborg
Medverkande:
Nicole Charro
Yohanna Arango
Sara Garib

Välkomna den 15 januari till Restad gård i Vänersborg och programpunkten Ord som bubblar över, sprängs, flyr och läker sår  inom Textivals programserie Flyktsoda.

 

Med start 17.30 vi bjuder vi in till läsningar och ett samtal om vems ord som får rinna ut i vårt litterära landskap, och hur det underrepresenterade kan sprängas i att låta orden bubbla igenom och lyfta på de kapsyler som stänger och tränger in våra ord i smala flaskhalsar.

 

Medverkar gör Nicole Charro och Yohanna Arango. Samtalsledare är Sara Garib

 

Välkomna!

Nicole Charro

19 februari
kl 17.30-20.00

Kulturhuset Skagerack, Strömstad
Medverkande:
Sveza Daceva
Yasmin Elemam
Patricia Fjellgren
yasminelemam_gp.jpg

Välkomna den 19 februari till Kulturhuset Skagerack i Strömstad och programpunkten Det dialektala upprepandets memik inom Textivals programserie Flyktsoda.

Med start 17.30 bjuder vi in till läsningar och ett samtal om fördomsflaskor fyllda med ord vars upprepande och anpassning rullar på tungan inom det cirkustält som bär vår samhällsnorm, och vad som händer när vi vänjer oss bort ifrån, luckrar upp och överraskar våra omgivande språkbarriärer. 

Medverkar gör Sveza Daceva Filipova och Yasmin Elemam. Samtalsledare är Patricia Fjellgren

Välkomna!
 

Läsning och Samtal: Porlande Puls och vågskåls vers

Välkomna den 21 februari till Palladium i Alingsås och programpunkten Porlande puls och vågskålsvers inom Textivals programserie Flyktsoda då vi bjuder vi in till läsningar och ett samtal om att använda sig av, låna och blanda textkodade uttryck med musik, rytm och tvärkonstnärliga former.

 

Vi ställer oss frågor kring vad som sker med rösten när den får utlånas till det dansanta och porla ikapp med pulsens tvärkonstnärliga vibrationer; vad blir annorlundaheten när vi blandar våra uttryck, och låter ordens rytmer pulsera i takt med versradernas obotliga rytmik?
 
Medverkar gör Sayam Chortip och Julia Gabrielsson. Samtalsledare är Fredrik

Nyberg

Välkomna!

21 februari

kl 17.30-20.00

Palladium, Alingsås

Medverkande: 

Julia Gabrielsson

Sayam Chortip

Fredrik Nyberg

sayam-chortip foto Jesper petersen.jpg

Sayam Chortip

Foto:Jesper Petersen

Läsning och Samtal: Glaskupolernas ekande skrik mot nedstänkta tak

Välkomna den 15 mars till Saga bion i Åmål  och programpunkten Glaskupolernas ekande skrik mot nedstänkta tak inom Textivals programserie Flyktsoda.

Med start 17.30 bjuder vi in till läsningar och ett samtal om att vilja texta det oigenkännliga, och återkalla det osagda alfabetets retorik och minnen. Vi ställer oss frågor kring vilka meningar som formas när vi letar bland rötterna i den undertryckta minneslunden, och om vi någonsin kan ge ord åt det känslohav som rider på bristningen av de högsta av vågor? 

Medverkar gör Magnus William-Olsson och Victor Ville Johanesson. Samtalsledare är Peter Henning.

Välkomna!
 

15 mars
kl 17.30-20.00
Saga biograf, Åmål 
Medverkande:
Magnus William- Olsson
Victor Ville Johannesson
Peter Henning
 
Läsning och Samtal: Den egna, och den lånade rösten

Välkomna den 19 mars till Väveriet i Uddebo och programpunkten Den egna och lånade rösten inom Textivals programserie Flyktsoda.

Med start 17.30 vi bjuder vi in till läsningar och ett samtal med utgångspunkten att något skapas när det sägs eller läses, där rösten agerar förmedlare och vi som mottagare står som blottade tolkare inför avsändarens motiv och mening, och ställer oss frågan för vems röst är det som formar de ord som skjutsas in i våra öronsnäckor?

Medverkar gör Johan Agorelius och Jimmy Alm. Samtalsledare är Julia Pennlert

Välkomna!
 

Välkomna!

19 mars
kl 17.30-20.00

Väveriet, Uddebo

Medverkande: 

Jimmy Alm

Johan Agorelius

Julia Pennlert

jimmyalm.jpg
Tidigare programserier 
Allt som skiner–FB.jpg
I Allt som skiner är slitage varvas historieskrivning in i ett möte med plats och låter mänskliga rättigheter möta samtida poetiska och litterära rum. Under fem kvällar bjöd vi in lokala utövare och relevanta litterära aktörer för att undersöka olika aspekter av arbete, arbetsplatser, kroppars rörelser och möten i relation till platsens karaktär. Till varje programpunkt hade vi dels bjudit in en person med historisk sakkunskap om just den arbetsplats och miljö som valts ut till att hålla en föreläsning. Dels bjudit in en författare/poet/textbaserad konstnär att förhålla sig till platsen. Resultatet av detta möte presenteras under kvällen i form av en läsning och ett gemensamt modererat samtal. 

Programmet finns också tillgängligt i digitalform på vår youtubekanal - klicka här för att komma direkt dit!
Darlings–FB.jpg
Hösten 2019 bjuder vi åter in till programserien Darlings. Under fyra kvällar presenterar vi några av våra litterära darlings och ställer historiskt intressanta personers öden och litterära gärning i centrum för diskussion. Till vår hjälp har vi bjudit in ett antal läsare i form av författare, poeter, illustratörer, konstnärer, forskare och översättare.
 
Litteraturhistoriska föreläsningar varvas med personliga möten, samtal och läsningar utifrån en kombination av vetenskapliga och konstnärliga perspektiv.
Programserien arrangeras av Textival med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och Kulturrådet.
Mail: Info@textival.se                                           Adress: Pölgatan 5, 414 60 Göteborg                                                  Typsnitt: Karrik
loggor sammanslagna.png
RosannaFellman_forlaget2019_niklas_sandstrom_highres-3.jpg

Rosanna Fellman
Foto: Niklas Sandström

nicolecharro.jpg
Läsning och Samtal:
Ord som bubblar över, sprängs, flyr och läker sår 
Läsning och Samtal: Det dialektala upprepandets memik

Yasmin Elemam

Foto:Anna Svanberg

Jimmy Alm

magnuswilliamolssonfotosaranågotkolladetta.jpg

Magnus William-Olsson

Foto:Sofia Runarsdotter

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - svarta cirkeln
Kalendarium

April

7/4 Böcker och Brygg på A43

21/4 Böcker och Brygg på A43

Maj

5/5 Böcker och Brygg på A43

19/5 Böcker och Brygg på A43

Juni

9-12/6 Textival Litteraturfestival

Augusti

5-6/8 Sjuhärad Text minifestival, Ulricehamn

27/8 Sjuhärad Text, Hästar

Nyhetsbrev