



Program under Textival Litteraturfestival 2022
Textival Litteraturfestival 2022 ALSTRA undersöker litteraturens relation till, och samtida gestaltningar av det samvävda maskineri som är det digitala och konstnärliga rummet.
Årets program berör texter, litteratur och aspekter kring vad det digital behovet och premisserna gör för skapande, mottagare och arbetsvillkor; men har också ambitionen att undersöka dess (o)möjligheter och skapa utrymme för texter gjorda utifrån de binära boksamtal och poetiska plattformar som litteraturen tvingas och vill ingå i.
Program 2022
Torsdag 9 juni
Världslitteraturhuset, Göteborg
12.00–15.00
Barnens Textival
RFSL Sjuhärad, Workshop med SAQMI
18.00-20.00 Sjuhärad Text
Fredag 10 juni
Skeppet GBG, Sjömanskyrkan Göteborg
14.00-15.00 Textival x Clandestino: Konsert med Naoko Sakata
15.00-20.30 Författarprogram, stora salen
20.30 Efterfest med liveakter
Lördag 11 juni
Skeppet GBG
15.00-20.00
20.00 -22.30 Läsningar poesi och prosa
23.00 Efterfest med liveakter
Söndag 12 juni
Göteborgs Litteraturhus
12.00-14.00 Poesibrunch
14.45-17.00 Författarprogram
17.00-19.00 Läsningar: Since you asked
Platser
Världslitteraturhuset, Gamlestadstorget Göteborg
Sjuhäradsbygden
Skeppet GBG, Sjömanskyrkan Göteborg
Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset Heurlins plats Göteborg
9
/
6
20
22

Barnens Textival - Teaterföreställning; Månskenssonaten
Världslitteraturhuset, Göteborg
13.30-14.00
Hagateatern
Välkomna när vi under Barnens Textival får besök av Hagateatern och Månskenssonaten; ett nattligt äventyr för barn mellan 2 och 6 år
Barnen får följa med månen som går upp utanför salongen in till den lilla staden där det händer hemliga saker när en egentligen ska sova. Vi smakar, luktar, lyssnar och känner oss fram genom natten. Scenografin består av ett antal väskor som en efter en öppnas och i varje väska finner vi en minatyrväld fylld av ljud, ljus, dofter och musik. Här finns ett litet torg med en fontän, ett bageri, en förort, en fullsatt spårvagn som far förbi allt till tonerna av Fabian Kallerdahls nykomponerade jazzmusik inspirerat av Beethovens Månskenssonaten. Föreställningen utforskar känslor som spänning, magi och nyfikenhet genom alla våra sinnen. Vad är egentligen verkligt? Vågar en saker i skydd av mörkret som en inte skulle våga annars? Är mörkret kanske möjligheternas plats?
10
/
06
2022

Omslag till Johannes Heldéns Astroekologi (2016)
Samtal, läsning & performance: Interdisciplinära litteraritets binäriteter
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
19.00-19.45
Johannes Heldén http://www.textevolution.net Astroekologi (2016)
Håkan Jonson http://www.irrlicht.se/, "Encyclopedia” (2015)
Cia Rinne Archives Zaroum(2008), Zaroum (2001)
Samtalsledare: Hans Kristian Rustad
Vi har bjudit in professorn i nordisk litteratur Hans Kristian Rustad att samtala om och tillsammans med oss möta tre konstnärsskap som rör sig mellan det visuella, digitala men samtidigt textbaserat skapandet. Vad händer när vi får möta, betrakta och gå i dialog med desamma, och hur förhåller sig det litterära till sin egen binäritet?
Textivals liveakt på Skeppet GBG: Eric Palmqwist
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
20.30
Eric Palmqwist är musiker som rört sig mellan både nittiotalets vibrerande vibrerande indiescen och tvåtusentalets lågmälda folkpop, inte minst via de egna banden Monostar och EP´s Trailerpark. Under denna tid har han även delat scen med akter som Ron Sexsmith, Ane Brun, Noah and the Whale och The Felice Brothers. Nu har Eric bytt mono mot stereo och flyttat ut ur trailerparken. Han slår med sitt andra album under eget namn rot med musik och personliga texter på modersmålet.
.jpg)
10
/
06
2022
Textivals X Clandestino: Naoko Sakata
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
14.00
Med en mor som gav pianolektioner i hemmet var musik lika naturligt som talat språk för Naoko Sakata. Notskrift upplevde hon dock som obegriplig och lärde sig istället spela piano genom att lyssna och imitera pianoeleverna och signaturmelodier från teven. Efter att ha lyssnat sönder sina 2Pac-skivor under tonåren upptäckte hon jazzen, men blev till en början besviken när musiken som kunde låta så fri egentligen var proppfull av regler och system. Allt föll på plats när Naoko Sakata lämnade Japan för Göteborg, där hon började studera improvisation. Nu fick intuition och känslor styra.
Att lyssna på Naoko Sakatas musik är som att träda in i en värld utan ramar: en romantiskt trevande bris kan slå över till atonal storm i ett och samma femminutersstycke. Senaste albumet Dancing Spirits består av sju improvisationer, inspelade i Annedalskyrkan i Göteborg och utgiven på Pomperipossa Records, som leds av Anna von Hausswolff. Även om man hört henne förut så blir detta en chans att höra någonting helt annat.
Konserten arrangeras i samarbete med Textival och Clandestino. Fri entré.

11
/
06
2022
Samtal och läsning: Audiofiktion
Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
14.30-15.30
Gunilla Leining: Hyllad ljudboksinläsare av bla Svetlana Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte
Samtalsledare: Cecila Björkén-Nyberg

Docent i engelska med litterär inriktning Cecilia Björkén-Nyberg möter den hyllade och prisbelönta ljudboksnläsaren Gunilla Leining i ett samtal om ljudböcker, digital läsning och andra läsningar än den i papper och ställer oss frågor om författarskap och medskapande i relation till desamma.
Gunilla Leining. Foto: Magnus Hallgren
12 /
06
20
22
12
/
06
20
22

Omslag till Hallgrímur Helgasons Stormland (2005)
Samtal och Läsning: Digital litteraturkritik
Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
16.00-16.45
Sölve Dalgren https://www.boktugg.se
Hallgrímur Helgason Stormland (2005)
Anna Lundvik Litteraturkritiker
Samtalsledare: Lina Samuelsson
Hur mår och utvecklas litteraturkritiken idag? Vem får, bör och gör kritik och under vilka former och premisser existerar litteraturkritiken idag? Lina Samuelsson, lektor i litteraturvetenskap vid Mälardalens högskola, möter Sölve Dalgren, Hallgrímur Helgason och Anna Lundvik i ett samtal om dessa frågor utifrån läsning, författarskap, kritik och parallella kunskaper.
Mail: Info@textival.se Adress: Pölgatan 5, 414 60 Göteborg Typsnitt: Karrik

2022
10
/
06

Bild från Revet scenkonsts, Nattygsbordet: en pjäs som är helt skriven av en artificiell intelligens.
Samtal, screening & läsning: Neurologiska typografier
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
18.00-18.45
Johan Agorelius Ammaseus horisont (2021)
Andreas Refsgaard https://booksby.ai/
Dan Andersson och Annelie Horáková från Revet Scenkonst Nattygsbordet (2020)
Samtalsledare: Hillevi Hägglöf
Vad gör det med kulturen att automatiseras, teknologiseras och anpassas efter sin digitala samtid? Under Neurologiska typografier låter vi Johan Agorelius, Andreas Refsgaard, Dan andersson och Annelie Horáková gå i dialog med datorlingvisten Hillevi Hägglöf kring texter skapade av AI, och lyfter frågor om författarens och läsarens roll i kontexten av dessa texuttryck.
9
/
6
20
22

Workshop med SAQMI
Sjuhäradsbygden, Sjuhärad Text
18.00-20.00.
TEXTIVAL och SAQMI The Swedish Archive for Queer Moving Images bjuder in till en workshop: Att skapa egna texter och rörliga bilder under Textival Litteraturfestival 2022!
Vi skapar tillsammans en trygg plats där var och en får pröva att jobba med text och rörlig bild. Under workshopen kommer du att få se exempel på hur en kan arbeta med text för film, och själv få göra en kortfilm på en minut som du skriver en egen text till. Du filmar med din egen mobilkamera och behöver inte förbereda något innan, men om du vill kan du gärna fundera kring något ämne, en känsla, något som inspirerar dig just nu eller något som händer i ditt liv, som skulle kunna vara en utgångspunkt för texten i workshopen.
Workshopen hålls av Anna Linder och Hanna Högstedt.
Plats: RFSL Sjuhärad, Magasinsgatan 1, Borås
18.00-20.00
Datum: 9 juni
Tid: 18:00-20:00
OBS; begränsat antal platser!
Föranmäl dig till: stina@textival.se
9
/
6
2022

Barnens Textival - Datorspelshögläsning
Världslitteraturhuset, Göteborg
12.00-12.45
Adam Rexius
Barnens Textival börjar med högläsning på Världslitteraturhuset när Adam Rexius läser ur den spännande Kepler62: Inbjudan (2021). Ari gör allt för att få sin sjuke lillebror Joni på bättre humör; trots att jorden är överbefolkad, naturresurserna minskar och de lever i ständig bevakning har han lyckats komma över det nya populära datorspelet Kepler62. Ingen har lyckats nå den sista nivån - men ryktet säger att den som tar sig ända till slutet förs till en okänd plats av en mystisk organisation för att träna inför ett rymduppdrag! Det går snart upp för bröderna att Kepler62 är mycket mer än ett spel. Något mycket farligt. Vågar du trycka på play?
11
/
06
20
22

Omslag till Ebba Witt-Brattströms Århundradets kärlekskrig. En punktroman (2016)
Samtal:Offentlighetens offantliglighet
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
15.00-15.45
Maja Lundgren Myggor och tigrar (2012)
Ebba Witt-Brattström Århundradets kärlekskrig. En punktroman (2016)
Samtalsledare: Ingrid Elam
Vi inleder lördagens författarscen med ett samtal om den ständigt debatterade, eldande frågan om litterär offentligheten och dess offantlighet.
Tillsammans med Ingrid Elam, litteraturprofessor, författare och litteraturkritiker, samtalar Maja Lundgren och Ebba Witt-Brattström om denna för vårt samhälle ständigt aktuella fråga om offentlighet; och hur författare förhåller sig till densamma, skrivandet och litteraturen.
11
/
06
2022
Samtal: Avkodandets essenser och sfär
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
19.00-19.45
Nils Håkanson Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning (2021)
Valerie Kyeyune Backström, Författare och litteraturkritiker
Elin Svahn Lektor i översättningsvetenskap vid Tolk- och översättarinstitutet vid Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet
Samtalsledare: Helena Fagertun
#ochhurvarnamnet? Helena Fagertun möter Nils Håkansson, Valerie Kyeyune Backström och Elin Svahn i ett samtal om översättarens roll, arbetsvillkor och problematik. Hur förhåller sig läsare, förlag och institutioner till översättare idag; och vilka utmaningar rör sig i den digitaliserade samtidssfär som översättning befinner sig i?

Omslag till Nils Håkanssons Dolda gudar (2021)
11
/
06
2022

Läsningar poesi, prosa, serier
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
20.00
Maja Lundgren Myggor och tigrar (2012)
Ebba Witt-Brattström Århundradets kärlekskrig. En punktroman (2016)
Malte Persson Undergången (2021)
Bodhisattva Chattopadhyay Fiktionaliseringen av framtider (2021)
Bim Eriksson Baby blue (2021)
Berit Glanz Pixeltanzer (2019)
Johan Eklöf Rimfrost : i den bästa av världar (2017)
Andrés Stoopendaal Dunning-Kruger-effekten (2021)
Linus Gårdfeldt Den råttan (2019)
Anneli Jordahl Orm med två huvuden (2019)
Nils Håkanson
Valerie Kyeyune Backström
Elin Svahn
Helena Fagertun
Omslag till Malte Perssons Undergången (2021)
11
/
06
2022

Omslag till Ali Tharebs Ömsint man från knivarnas rike (2021).
Samtal: Flimrande förutsättningar
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
18.00-18.45
Linus Gårdfeldt Den råttan (2019)
Anneli Jordahl Orm med två huvuden (2019)
Ali Thareb Ömsint man från knivarnas rike (2021)
Samtalsledare: Sven Anders Johansson
Litteraturprofessorn Sven Anders Johansson har tidigare ställt sig frågor om litteraturens slut.
Nu möter han Linus Gårdfeldt, Anneli Jordahl och Ali Althareb i ett samtal om de flimrande villkor och förutsättningar som berör deras eget skrivande, litteraturen och att samexistera med en digitalkontext - och får kanske äntligen svar.
Samtal: Subjektiva pixelpremisser
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
17.00-17.45
Berit Glanz Pixeltanzer (2019), Automaton (2022)
Aya Kanbar Hyperverklighet (2021)
Johan Eklöf Rimfrost : i den bästa av världar (2017)
Andrés Stoopendaal: Dunning-Kruger-effekten (2021)
Samtalsledare: Svante Lovén
Litteraturforskaren Svante Lovén möter Berit Glanz, Aya Kanbar, Johan Eklöf och Andrés Stoopendal i ett samtal som kretsar kring fyra till synes olika författarskap och om de litterära subjektens påtvingade digitalisering; författarskap som olikheterna till trots alla berör och lyfter fram den digitala och kring densamma anpassade samtid som vi lever i.

Omslag till Andrés Stoopendaals Dunning Kruger Effekten (2021)
11
/
06
2022
2022
10
/
6

Samtal och läsning: Webbaserade Vokabulär
Skeppet GBG, Stora salen, Sjömanskyrkan
17.00-17.45
Saana Kotila https://www.sinceyouasked.se
Magnus William-Olsson http://podpoesi.nu
Paulina Helgeson https://litteraturbanken.se
Samtalsledare: Julia Pennlert
Textivals författarscen på Skeppet GBG inleds med samtal om de litterärt digitala plattformar, kollektiv och sammanhang som litteraturen rör sig på, kring och inom. Universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap Julia Pennlert möter Saana Kotila, Magnus William-Olsson och Paulina Helgeson; och låter dess webbaserade vokabulär relatera och kontextualiseras av varandra.
Samtal: Systemkollaps
16.00-16.45
Malte Persson Undergången (2021)
Bodhisattva Chattopadhyay Fiktionaliseringen av framtider (2021)
Bim Eriksson Baby blue (2021)
Samtalsledare: Per Strömbäck
Utifrån dikt, serietecknande och fiktionalisering av framtider möter talesperson för Dataspelsbranschen och före detta förläggaren Per Strömbäck Malte Persson, Bodhisattva Chattopadhyay och Bim Eriksson i ett samtal om vår och litteraturens förhållande till dystopi, undergång och digitalisering

Omslag till Bim Erikssons Baby Blue (2021)
11
/
06
2022
12
/
06
2022

Poesibrunch med QALAM
Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
12.00-14.00
QALAM
Vi startar Textival Litteraturfestivals sista dag med poesibrunch på Göteborgs Litteraturhus. Välkomna att njuta av kaffe, fika och läsningar när skrivarkollektivet QALAM tar plats på scenen.
Programmet har startar 12.00 med paus i mitten
Läsningar: Since you asked
Göteborgs Litteraturhus
17.00-19.00
https://www.sinceyouasked.se/
Som avslutning på vår litteraturfestival har vi bjudit in skrivarkollektivet Since you asked med inbjudna medskribenter att läsa upp svaren på de frågor ni skickat in särskilt inför Textival Litteraturfestival 2022!
Välkomna att höra de litterärasvaren på era frågor med start 17.00 på Göteborgs Litteraturhus
