Textival Litteraturfestival 2020

medverkande

Asta Olivia Nordenhof

Asta Olivia Nordenhof (född 1988) debuterade 2011 med romanen Et ansigt til Emily (2011) och är en av de mest uppmärksammade författarna i Danmark idag. Nordenhofs första diktsamling Det enkla och Det ensamma [det nemme og det ensomme] (2013) tilldelades det prestigefyllda Montanas Litteraturpris och hennes verk berör teman som sorg, kropp, begär och politisk söndring.

Jonas Brun

Jonas Brun har sedan debuten 2006 publicerat fyra romaner och fem diktsamlingar - senast diktsamlingen Omsorg (2019). För sina verk har Brun tilldelats flertalet priser, däribland Mare Kandres minnespris, Sveriges Radios romanpris samt De Nios vinterpris. Brun är vid sidan av sitt författarskap också verksam som psykolog.

Johan Jönsson

Johan Jönssons debut Efter arbetsschema (2008) blev också författarens stora genombrott; poesiboken gav Jönson både Aftonbladets litteraturpris och en nominering till Nordiska rådets litteraturpris. Genombrottet följdes av bland annat Livdikt (2010) som nominerades till Augustpriset och tre volymer av riktningar: med.bort.in. (2012), mot.vidare.mot. (2014) och dit.dit.hään (2015). Jönsson är också verksam som manusförfattare, bland annat till triologin gränsmaterial ww4, exstasy +/- noll (2001) och woyzeckmaskinen (2003). Jönsons är senast aktuell med Marginalia / Xterminalia

Helena Granström

Helena Granström (född 1983) är författare, kulturskribent och fil.lic i matematik . Granström har sedan sin debut med romanen Alltings mått 2008 utkommit med verk inom flertalet genrer; allra senast med högaktuella Betydelsen av kärlek 2020. Förutom författarskapet är Granström regelbunden skribent för såväl Expressen som Svenska Dagbladet samt återkommande medarbetare i Sveriges Radio P1:s essä program.

Andrzej Tichý

Andrzej Tichý (född 1978) debuterade 2005 med Sex liter luft, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Tichý har publicerat sju böcker; bland annat romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och  Eländet (2016) som nominerades till Augustpriset. 2013 tilldelades Tichý Aftonbladets litteraturpris och är 2020 högaktuell med novellsamlingen Renheten.

Karl Daniel Törnkvist

Karl Daniel Törnkvist (född 1986) debuterade i januari i år med Himlen på Norstedts förlag och har gått Akademin Valands Masterutbildning i Litterär gestaltning. I Himlen knyter Törnkvist med sin starka skildring av klass och arbete ann till Textivals tema och visar med sin poesidebut på ämnets aktualitet.

Jonas Eika

Jonas Eika (född 1991) debuterade 2015 med romanen Lageret Huset Marie för vilken han tilldelades Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris. Med uppföljaren  Efter solen (2018) väckte Eika stor uppståndelse genom att som yngsta pristagare någonsin motta Nordiska Rådets Litteraturpris och verket har dessutom prisbelönats med Montanas Litteraturpris, Michael Strunge Prisen, Den Svære To’er och Blixenprisen.

Ariana Reines

Ariana Reines är en amerikansk poet, manusförfattare och performancekonstnär som slog igenom stort redan med debuten The Cow (2006). Även nästkommande verk, Coer de Lion (2007, fick stor uppmärksamhet och har sedan sin första utgivning tryckts i flera upplagor. Reines har sedan dess producerat flertalet poesisamlingar och manus och benämns ofta som “the voice of her generation”. Reines har också mottagit flera priser för sina verk, däribland The Alberta Prize för debuten The Cow (2006).

Mehdi Meklat & Badroudine Said Abdallah

Mehdi Meklat & Badroudine Said Abdallah (bägge födda 1992) är en fransk författarduo, redan under deras gymnasietid började de skriva för bondy blog. Sedan dess har duon producerat en rad uppmärksammade romaner, kortfilmer och radioprogram. Meklat och Said Abdallah lyfter i sin högaktuella  svenska debut Arbetsförnedringen (2020) ett tragiskt livsöde, skapat i kontexten av svårigheter i att etablera sig på arbetsmarknaden och i det franska samhället.

Lina Rydén Reynols

Lina Rydén Reynols (född 1983) är verksam som förläggare och debuterade 2020 med den uppmärksammade Läs mina läppar . Reynols debut nominerades till Borås Tidnings Debutantpris “För ett utmanande poetiskt verk som mantralikt utforskar människans och maskinens språk” och närmar sig teman som arbete, värdering och växelverkan mellan människan och samhällets system.

Anke Stelling

Anke Stelling är verksam som författare och har studerat vid litteraturinstitutet i Leipzig. Stelling har förutom ett antal romaner producerat manus, teaterpjäser och noveller och behandlar teman som berör familj, omsorg makt och maktmissbruk.

Marie Norin

Marie Norin (född 1967) har sedan debuten A (1996) givit ut ett tiotal böcker; såväl diktsamlingar som kortprosa och ett antal barnböcker. Norin har bland annat nominerats till Sveriges Radios romanpris för verket Kupan (2007) och är aktuell med Mellan handen och munnen, halsen är en bro, mellan skallen och bröstbenet (2019).

Göran Therborn

Göran Therborn (född 1941) är en svensk professor i sociologi vid Cambridge University och en av de mest citerade samtida marxistiska sociologerna. Therborn är flitig och uppmärksammad skribent i bland annat tidskrifter som New Left Review och behandlar ämnet som innefattar sambandet mellan samhällets klasstruktur och hur statsapparaten fungerar, hur ideologi formas hos enskilda samt om den marxistiska traditionens framtid. Therborn tilldelades Leninpriset 2019.

Adam Westman

Adam Westman är författare som i sin första bok Taberg (2019) med lika delar exakthet och självsvåld skriver fram en plats och en familjekonstellation. Här möter vi en bruten naturpoesi som spelar med ljus, färger och juxtapositions sprängkraft lika väl som med fåglar och bergarter.

Ingvild H. Rishøi

Ingvild H. Rishøi är en av de mest hyllade och lästa inom den norska litteraturen idag, både av allmänheten och kritikerkåren. Rishøi har sedan debuten La stå (2007)  publicerat tre novellsamlingar, allra senast den uppmärksammade Vinternoveller (2014) som hon tilldelats både Bragepriset och Kritikerpriset för. Den efterlängtade översättningen av Vinternoveller   till svenska tilldelade också Rishøi (tillsammans med hennes översättare) Kulturhuset Stadsteaterns Internationella Litteraturpris.