textivalnybanner.jpg

Textival Litteraturfestival "Var i helvete är mina pengar? " undersöker litteraturens relation till, och samtida gestaltningar av, arbete i vid bemärkelse. Medverkar gör bland andra:

Asta Olivia Nordenhof / Ingvild H. Rishøi /Andrzej Tichý  / Jenny Högström / Johan Jönson / Lina Rydén Reynols / Karl Daniel Törnkvist / Balsam Karam / Helena Granström / Jonas Brun / Johannes Björk / Elisabeth Hjorth / Elise Karlsson / Adam Westman / Karin Brygger / Anke Stelling / Valle Wigers / Helena Fagertun /Johan Alfonsson / Hanna Wikman / Carola Ankarborg / Freya Sif Hestnes mfl. 

Programmet består utav fyra dagar fyllda med samtal, läsningar, föreläsning, konst och musik med författare, poeter, kulturskribenter, konstnärer och artister från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

Läs mer om programmet här

Asta Olivia Nordenhof (född 1988) debuterade 2011 med romanen Et ansigt til Emily (2011) och är en av de mest uppmärksammade författarna i Danmark idag. Nordenhofs första diktsamling Det enkla och Det ensamma [det nemme og det ensomme] (2013) tilldelades det prestigefyllda Montanas Litteraturpris och hennes verk berör teman som sorg, kropp, begär och politisk söndring.Asta Olivia Nordenhof är en av de mest uppmärksammade författarna i Danmark idag. Nordenhofs första diktsamling Det enkla och Det ensamma [det nemme og det ensomme] (2013) tilldelades det prestigefyllda Montanas Litteraturpris. I år är hon aktuell med den till svenska översatta  romanen Pengar på fickan (2021), en i serien av sju böcker som ska handla om branden på färjan Scandinavian Star 1990. Med skissens estetik skildras en destruktiv relation och historiken kring färjan Scandinavian Star, och den brand som i april 1990 skulle ända 159 personers liv. Allt med anledning av pengar.

 

Nordenhof medverkar under Textival Litteraturfestival i ett samtal om pengar, trauma och förlust tillsammans med Lina Rydén Reynols, Balsam Karam och Karin Brygger.

Foto: Albert Madsen

(DK) Asta Olivia Nordenhof (c) Albert Sa

Jonas Brun har sedan debuten 2006 publicerat fyra romaner och fem diktsamlingar - senast diktsamlingen Omsorg (2019). För sina verk har Brun tilldelats flertalet priser, däribland Mare Kandres minnespris, Sveriges Radios romanpris samt De Nios vinterpris. Brun är vid sidan av sitt författarskap också verksam som psykolog.

 

Brun medverkar under Textival Litteraturfestival i ett samtal om omsorg, kärlek och litteratur tillsammans med Helena Granström, Karl Daniel Törnkvist och Elisabeth Hjorth.

Foto: Sara Mac Key

Johan Jönsons debut Efter arbetsschema (2008) blev också författarens stora genombrott; poesiboken gav Jönson både Aftonbladets litteraturpris och en nominering till Nordiska rådets litteraturpris. Genombrottet följdes av bland annat Livdikt (2010) som nominerades till Augustpriset och tre volymer av riktningar: med.bort.in. (2012), mot.vidare.mot. (2014) och dit.dit.hään (2015). Jönson är också verksam som manusförfattare, bland annat till triologin gränsmaterial ww4, exstasy +/- noll (2001) och woyzeckmaskinen (2003). I  Jönsons Marginalia / Xterminalia hittar vi också avstampsraderna för Textival Litteraturfestival 2021 “Var i helvete är mina pengar”.

 

Jönson medverkar den 9 oktober i ett samtal om arbete, klass och litteratur under Textival Litteraturfestival på Oceanen i Göteborg tillsammans med Elise Karlsson, Adam Westman och Johannes Björk. 

Foto: privat

Helena Granström (född 1983) är författare, kulturskribent och fil.lic i matematik . Granström har sedan sin debut med romanen Alltings mått 2008 utkommit med verk inom flertalet genrer; allra senast med högaktuella Betydelsen av kärlek 2020. Förutom författarskapet är Granström regelbunden skribent för såväl Expressen som Svenska Dagbladet samt återkommande medarbetare i Sveriges Radio P1:s essä program.

 

Granström medverkar under Textival Litteraturfestival i ett samtal om omsorg, kärlek och litteratur tillsammans med Jonas Brun, Karl Daniel Törnkvist och Elisabeth Hjorth.

Foto: Viktor Gårdsäter

Andrzej Tichý (född 1978) debuterade 2005 med Sex liter luft, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Tichý har publicerat sju böcker; bland annat romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och  Eländet (2016) som nominerades till Augustpriset. 2013 tilldelades Tichý Aftonbladets litteraturpris och 2020 kom den uppmärksammade och högaktuella novellsamlingen Renheten.

 

Tichý medverkar tillsammans med Ingvild H. Rishøi under Textival litteraturfestival i ett samtal om noveller, arbete och klass den 8 oktober på Oceanen i Göteborg

Foto: Carla Orrego Veliz

Lidija Praizovic är född 1985 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2009 med romanen Spegelboken och 2012 kom diktsamlingen Porr för vlada på Dockhaveri förlag, som hon är med och driver. Hon har en kandidatexamen i litteraturvetenskap och har gått Biskops-Arnös författarskola.

Praizovic medverkar under Textival Litteraturfestival  tillsammans med  Andrzej Tichy och Ingvild H. Rishøi som samtalsledare för programpunkten Noveller om arbete och klass.

Elise Karlsson är författare och litteraturkritiker. Karlssons femte och senaste roman Gränsen (2018) tar vid där hennes tidigare verk Linjen (2015) slutade; i skildringen av ett samhälle där arbetets ideologi blir ett verktyg för att kontrollera individen, in på själen. Karlsson medverkar den 9 oktober i ett samtal om arbete, klass och litteratur  under Textival Litteraturfestival på Oceanen i Göteborg tillsammans med Johan Jönsson, Adam Westman och Johannes Björk.

Foto: Margareta B Sandebäck

Lina Rydén Reynols är verksam som förläggare och debuterade 2020 med den uppmärksammade diktsviten Läs mina läppar. Ett diktverk som börjar på bokens baksida. Baksidan har blivit en sorts förteckning över boken IBS-nummer, typsnitt, arvoden och beräknade omsättning. Reynols debut nominerades till Borås Tidnings Debutantpris “För ett utmanande poetiskt verk som mantralikt utforskar människans och maskinens språk” och närmar sig teman som arbete, värdering och växelverkan mellan människan och samhällets system.

 

Rydén Reynols medverkar under Textival Litteraturfestival i ett samtal om pengar, trauma och förlust tillsammans med Asta Olivia Nordenhof,  Balsam Karam och Karin Brygger.

Foto: Jasmine Storch

Karl Daniel Törnkvist (född 1986) debuterade i januari 2020  med Himlen på Norstedts förlag och har gått Akademin Valands Masterutbildning i Litterär gestaltning. I Himlen knyter Törnkvist med sin starka skildring av klass och arbete ann till Textivals tema och visar med sin poesidebut på ämnets aktualitet. Törnkvist medverkar under Textival Litteraturfestival i ett samtal om omsorg, kärlek och litteratur tillsammans med Helena Granström, Jonas Brun och Elisabeth Hjorth.

Foto: Emil Malmborg

Balsam Karam (född 1983) är verksam som bibliotekarie och författare. Karam har gått Biskops Arnös författarskola och Litterär Gestaltning i Göteborg och debuterade  2018 med Händelsehorisonten (2018). Händelsehoristonten är en roman som berör det existentiella och politiska men också förtryck, förlust och trauma. Karam är högaktuell med sin nya roman Singulariteten (2021) ett sorgearbete i tre delar om en mors förlust av språk, land och identitet - där frågan kring traumans rangordning ställs på sin spets. karam medverkar under Textival Litteraturfestival i ett samtal om pengar, trauma och förlust tillsammans med Asta Olivia Nordenhof,  Lina Rydén Reynols och Karin Brygger.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Anke Stelling är verksam som författare och har studerat vid litteraturinstitutet i Leipzig. Stelling har förutom ett antal romaner producerat manus, teaterpjäser och noveller och behandlar teman som berör familj, omsorg makt och maktmissbruk.

 

Stelling medverkar under Textival Litteraturfestival i ett samtal om care work tillsammans med Valle Wigers den 9 oktober på Oceanen i Göteborg. 

Marie Hållander är författare och arbetar med Sjuhärad text vid sidan om sitt arbete som lektor vid Södertörns högskola. Marie har skrivit boken Tjänster i hemmet (2013) och har publicerat sig i tidskrifter, antologier samt skrivit avhandlingen Det omöjliga vittnandet (2017) som under 2020 utkommer på engelska som The Pedagogical Possibilities of Witnessing and Testimonies. Marie medverkar också i podcasten

Arbetarlitteratur.

Hållander medverkar under Textival Litteraturfestival  tillsammans med Jenny Högström den 8 oktober klockan 19.30-20:30 på Kulturhuset Oceanen i ett samtal kring arbetsförnedringen.  Hållander  medverkar även  tillsammans med Freya Sif Hestnes  i screeningen och samtalet kring Hestnes verk To the Reader den 10 oktober  klockan 17.45-19.00 på Göteborgs Litteraturhus.

Adam Westman är författare som i sin första bok Taberg (2019) med lika delar exakthet och självsvåld skriver fram en plats och en familjekonstellation. Här möter vi en bruten naturpoesi som spelar med ljus, färger och juxtapostioners sprängkraft lika väl som med fåglar och bergarter.

 

Westman  medverkar den 9 oktober i ett samtal om arbete, klass och litteratur under Textival Litteraturfestival på Oceanen i Göteborg tillsammans med Elise Karlsson, Johan Jönson och Johannes Björk. 

Foto: Modernista

Ingvild H. Rishøi är en av de mest hyllade och lästa inom den norska litteraturen idag, både av allmänheten och kritikerkåren. Rishøi har sedan debuten La stå (2007)  publicerat tre novellsamlingar, allra senast den uppmärksammade Vinternoveller (2014) som hon tilldelats både Bragepriset och Kritikerpriset för. Den efterlängtade översättningen av Vinternoveller   till svenska tilldelade också Rishøi (tillsammans med hennes översättare) Kulturhuset Stadsteaterns Internationella Litteraturpris.

-

Ingvild H. Rishøi medverkar tillsammans med Andrzej Tichý under Textival litteraturfestival i ett samtal om noveller, arbete och klass den 8 oktober på Oceanen i Göteborg

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Freya Sif Hestnes (född 1986) tog sin kandidat i fotografi på Akademin Valand 2017  och arbetar som bildkonstnär, scenkonstnär och scenograf inom teater och musik. 2020  mottog hon tillsammans med sin ensemble Reumert priset för Årets Musikal med föreställningen Brøgger. 

 

Hestnes stänger Textival Litteraturfestival 2021 med filmvisning med efterföljande samtal av  videoverket To the Reader, om barnen och de äldre, och om samhällets bristande omsorgsarbete tillsammans med Marie Hållander.

Helena Fagertun (född 1984) är verksam som översättare, redaktör och skribent. Mellan 2015 och 2017 var Fagertun redaktör för den norrländska litteraturtidskriften Provins och tidigare översättningar inkluderar bland andra Anna Kavan och Kate Zambreno. Fagertun är aktuell med att färdigställa en översättning av Mary Maclanse I Await the Devil’s Coming (1902).

Helena Fagertun är presentatör och värd för Textival Litteraturfestival 2020.

Foto: Patrik Tornéus

Valle Wigers är författare, kulturjournalist och översättare. Wigers debuterade med en Berlinguide 2005 på Carlsson Bokförlag med uppdaterade upplagor 2010 och 2014. Den skönlitterära debuten kom 2013 med romanen God natt, oktober; en berättelse om att växa upp i en dysfunktionell familj med ett vänsterpolitiskt Göteborg som fond.

 

Välkomna den 9 oktober när Vigers möter författaren Anke Stelling i ett samtal om care work under Textivals Litteraturfestival.

Foto: Peter Pousard

Elisabeth Hjorth är verksam som forskare, författare och lärare i litterär gestaltning på Konstfack. Hjorth disputerade med den uppmärksammade avhandlingen Förtvivlade läsningar. Litteratur som motstånd och läsning som etik där hon undersöker läsning som estetisk praktik och har efter debuten med diktsamlingen Kärnfamiljen (2008) givit ut två kritikerrosade romaner; Hängivelsen (2011) och Vid himlens början (2013).

 

Den 9 oktober är Hjorth samtalsledare för ett samtal om omsorg, kärlek och litteratur dit vi bjudit in Helena Granström, Jonas Brun och Karl Daniel Törnkvist under Textival Litteraturfestival på Oceanen i Göteborg.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Jenny Högström är verksam som kulturskribent, översättare och författare. Högström skrivet kritik för bland annat Aftonbladet Kultur, HD/Sydsvenskan och OBS i p1 och debuterade med fanfiction-boken Achtung Blitzkrieg (2015). Högströms senaste verk , diktsamlingen En liten bok om kött och chark (2016), berör teman som graviditet, ideologi och inbillning.

 

Högström medverkar den 8 oktober i ett samtal om ekonomisk stress, arbetslöshet och skam utifrån den av densamma översatta Arbetsförnedringen under Textival Litteraturfestival på Oceanen i Göteborg tillsammans med Marie Hållander.

Foto: Annika von Hausswulff

Karin Brygger är poet, författare och doktorand i litteraturvetenskap. I sin forskning behandlar hon frågor som rör de självbiografiska genrerna, som dagböcker och vittneslitteratur och har publicerat dikter, collage, noveller och essäistik. Bryggers senaste publikation Stationer (2019) dokumenterar genom poesin den resa som hon tillsammans med Ivar Frischer gjorde till Hamburg 2018; för att söka efter densammes mor Ester, som överlevde Förintelsen.

 

Under Textival litteraturfestival leder Brygger dels ett samtal om Pengar, trauma och förlust den 9 oktober med Lina Rydén Reynols, Asta Olivia Nordenhof och Balsam Karam. Dels ett samtal om bräcklighet i pandemins tid med Pernilla glaser den 9 oktober.

Foto: Karl Gabor

Carola Ankarborg (född 1978) är vårdbiträde och poet som tilldelats flertalet utmärkelser – nu senast 2020 när hon erhöll Gävle kommuns kulturstipendium med motiveringen att Ankarborgs texter lyfter ett tydligt klassperspektiv, där vårdvikariens synvinkel får skildra arbetsförhållanden och brukare på ett avskalat sätt – och som lyfter fram vardagen inom äldreomsorgen som igenkännbar plats. Den 10 oktober medverkar Ankarborg tillsammans med Hanna Wikman och Marie Hållander i ett samtal under Textival Litteraturfestival om antologin Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar på Göteborgs Litteraturhus.

Pernilla Glaser (född 1972) är författare, förändringsledare och lärare på Konstfack. Hon har tidigare arbetat som förläggare, dramapedagog samt lärare i kreativt skrivande. Hennes författarskap består av både dramatik och flertalet romaner – bland andra Robson (1995), Om Natten (2004) och senaste Godhetsbrigaden (2019).

 

Glaser medverkar under Textival Litteraturfestival i ett samtal om Bräcklighet i pandemins tid tillsammans med Karin Brygger den 10 oktober på Göteborgs Litteraturhus.

Foto: Caroline Andersson

Johan Alfonsson är doktor i sociologi vid Göteborgs Universitet. I sin avhandling Alienation och Arbete: unga behovsanställdas villkor i den flexibla kapitalismen (2020) undersöker Alfonsson vad som kan förklara att allt fler unga arbetar som behovs– och timanställda – och hur anställningsformen både kan öka individens frihet och självbestämmande – och bidra till ett instrumentaliserande liv utan kontroll över sociala relationer

Foto: Axel Kronholm

Hanna Wikman (född 1981) är bibliotekspedagog, skrivlärare och författare som debuterade  2010 med romanen Lift på Kabusa förlag och nominerades till Norrlands litteraturpris 

2011. Under 2020 är hon bland annat aktuell som redaktör för Föreningen Arbetarskrivares tolfte antologi, där berättelser om arbete och klass i form av noveller,  dokumentära texter, serier och poesi som skildrar solidaritet, kärlek, hat, hopp och förtvivlan, liv och död, trotsande gemenskaper, fångenskap i arbete och arbetslöshet 

och drömmarna om något annat.

 

Den 10 oktober medverkar Wikman tillsammans med Carola Ankarborg och Marie Hållander i ett samtal under Textival Litteraturfestival om antologin Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar på Göteborgs Litteraturhus.

Foto: Miguel Herranz

Annica Carlsson Bergdahl är kulturproducent, projektledare och författare som bland annat arbetar och driver rotproduktion där projekten ofta har sin grund i människors egna berättelser. Underlaget till de olika projekten är alltid dokumentärt och görs i syfte att släppa fram röster som annars inte blir hörda. Dessa dokumentära röster gestaltas i olika former och blir vandringsutställningar, böcker, körverk, film. ⁠ ⁠

 

Den 9 oktober medverkar Bergdahl i ett lunchsamtal i Glashuset i Limmared tillsammans med Elisabeth Ohlson och Sofia Olsson Lönn om projektet och boken Vi som arbetar med våra kroppar där de gjort intervjuer, filmat och fotograferat 33 kroppsarbetare med olika yrken från hela Sverige.⁠

⁠ Foto: Elisabeth Ohlson

Sofia Olsson Lönn är kulturansvarig med fokus på inkludering och mänskliga rättigheter på ABF Västra Götaland.⁠

Den 9 oktober medverkar Olsson Lönn i ett lunchsamtal i Glashuset i Limmared tillsammans med Annica Carlsson Berghdal och Elisabeth Ohlson om projektet och boken Vi som arbetar med våra kroppar där de gjort intervjuer, filmat och fotograferat 33 kroppsarbetare med olika yrken från hela Sverige.⁠⁠
⁠⁠

Foto: Privat

A.M.E. sjunger innerliga pophistorier på gränsen mellan realism och poesi, texterna är omgivna av uttrycksfulla stråkar och pulserande beats. A.M.E. är musikern, kompositören och scenkonstnären Anna Maria Engbergs soloprojekt och det som ligger allra närmast hennes hjärta. I maj i år släppte hon EPn Titel Okänd med texter på svenska och singelspåret Samma Igen spelades bl.a i P4 Göteborg. 

Den 8 oktober uppträder A.M.E som Textivals liveakt på Oceanen i göteborg.

Lyrisk pianojazz ur the great American song book (and beyond) med inspiration från Keith Jarrett, Brad Mehldau och Jan Johansson. 

Johan Strindberg, är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och spelar kontrabas i bland annat Norrköpings symfoniorkester och egna stråktrion JoJoMa. Martin Bender är pianist med jazzstudier på Capilano College, Kanada. Till vardags är han matematiker med doktorsexamen från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Den 9 oktober uppträder Bender Strindberg Duo som Textivals liveakt på Oceanen i Göteborg.


⁠⁠

Foto: Sian Hedberg

Mail: Info@textival.se                                           Adress: Pölgatan 5, 414 60 Göteborg                                                  Typsnitt: Karrik
loggor sammanslagna.png
Helena Granström
3helenaGranstrom.jpg
Johan Jönson
jönson_foto.jpg
Jonas Brun
Kopia av 265008.jpg
Asta Olivia Nordenhof
Medverkande under Textival Litteraturfestival 2021
Elise Karlsson
Kopia av Elise Karlsson_foto Margareta B
Lidija Praizovic
349_Image1-1108x1600.jpg
Andrzej Tichý
Andrzej Tichý.jpg
Lina Rydén Reynols 
lina_rydén_reynols_jasmine_storch_2.jpg
Balsam Karam
Karl Daniel Törnkvist
bilder.norstedtsKD.se.jpg
karam_balsam_8.jpg
Anke Stelling
anke-stelling-leipziger-buchmesse-2019-g
Marie Hållander
O23A002©TinaAxelsson1-830x1245.jpg
Freya Sif Hestnes
picture-428-1584957771.jpg
Ingvild H. Rishøi
Rish-i-Ingvild-Hedemann_Foto-Hans-Fredri
Adam Westman
AdamWestmanA2.jpg
pernillaglaser.jpg
Pernilla Glaser
Carola Ankarborg
Karin Brygger
brygger_3-759x1024.jpg
Jenny Högström
Jenny_Hogstrom_Foto_Annika_Von_Hausswulf
Elisabeth Hjorth
Hjorth_Elisabeth_8.tiff
Valle Wigers
3.jpeg
Helena Fagertun
Helena_Fagertun.jpg
Hanna Wikman
hannaWikman-miguel-herranz.jpg
Johan Alfonsson
Johan Alfonsson.jpg
ankarborg.jpg
Annica Carlsson Bergdahl
Annica-Pressbild-1.jpeg
Sofia Olsson Lönn
sofiaolssonlönn.jpg
Bender Strindberg duo
martinochjohan.jpg
A.M.E
AME.jpg
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - svarta cirkeln
Kalendarium

Januari

13/1 Flyktsoda: 
Andhämtningar som kippar och immar igen

15/1 Flyktsoda: Ord som bubblar över, sprängs, flyr och läker sår 

19/1: Flyktsoda: Glaskupolernas ekande skrik mot nedstänkta tak 

Februari

19/2 Flyktsoda: Det dialektala upprepandets memik

21/2 Flyktsoda: Porlande Puls och vågskåls vers

Mars

19/3 Flyktsoda: Den egna, och

den lånade rösten 

Nyhetsbrev