Under Månen -

Anna Hallberg och Maria Küchen

11 september 2019, kl 18:00-19:30

Hasselblad Center

På Hasselblad Center visas just nu utställning Moonlight. Den 11 september kommer Maria Küchen aktuell med essäboken Rymdens alfabet (2019) och Anna Hallberg aktuell med Lägesrapport från Aniara (2019) för att läsa och samtala om litteraturen, poesins och människans relation till månen.

Under Månen

 

Månen har i alla tider varit en fantasieggande kraft för människans tankevärld och under utställningen Moonlight som visas på Hasselblad Center anordnar Hasselbladstiftelsen tillsammans med Textival en kväll i litteraturens och månens tecken.

Medverkande:
Anna Hallberg, poet och litteraturkritiker
Maria Küchen, poet och kulturjournalist

Tid: onsdag 11 september kl 18-19:30
Plats: Hasselblad Center

Entré: vuxen 60 kr (engångsbesök) eller årsbiljett 100 kr.
Fri entré för dig under 25 år
 

  • Facebook
  • Instagram
SPACEflag120cm-500x281.jpg

Moonlight

25 maj–22 september, 2019

 

Det är femtio år sedan vi landade på månen. Hasselbladstiftelsen är tätt sammanlänkad med denna historiska händelse. Det var en Hasselbladkamera som dokumenterade Buzz Aldrins kända fotavtryck och som användes till de andra ikoniska fotografierna från månlandningen, och de kommande Apolloexpeditionerna. Utställningen fokuserar på fotografiska verk och videoverk som skapats kring eller efter 1969, året för månlandningen med Apollo 11.

 

Månen med dess kraft över tidvattnet och tidjorden är full med konnotationer. Vad projicerar vi på månen? Månen kan porträtteras som ett vittne som råkar befinna sig vid en plats, som följeslagare eller som en plats att kolonisera, erövra. I utställningen finns verk som laborerar med rymd-färdens numera nostalgiska air eller använder sig av pro-pagandans språk. Vissa konstnärer tar fasta på månens fotografiska egenskaper, inte bara som ett fotogeniskt objekt men utifrån att fotografin är att ”måla med ljus”, precis som månen lyser upp natten och ger världen konturer. Det finns verk med motiv som uppvisar månens förtrollning av världen men utställningen innehåller också verk som snarare pekar på världens avförtrollning, det realpolitiska i frågan: vad handlade rymdkapplöpningen om? Månen är ett ypperligt föremål för konstnärliga undersökningar, ett nödvändigt sökande – även idag femtio år senare.

 

Konstnärer i utställningen:

Chan-Hyo Bae, Helena Blomqvist, Nanna Debois Buhl, Cristina de Middel, Susan Derges, Joan Fontcuberta, Vincent Fournier, Hamish Fulton, Noémie Goudal, Nancy Holt, Kikuji Kawada, Melanie King, Michael Light, Agnes Meyer-Brandis, Aleksandra Mir, Ernesto Neto, Trevor Paglen, Jorma Puranen, Martha Rosler, Thomas Ruff, Larissa Sansour, Wolfgang Tillmans, Shen Wei och Johan Österholm.

Maria Küchen

Maria Küchen (f. 1961) skriver både prosa och lyrik. Hon är verksam i Lund och debuterade 1989 med diktsamlingen Hos ljusmålaren och har sedan dess utkommit med ett tjugotal titlar.
Küchen är aktuell med essäboken Rymdens alfabet (2019) som behandlar människans komplexa relation till rymden. Boken har beskrivits som ett närvarande reportage och en litterärt och filosofiskt reflekterande berättelse om rymdfartens historia och framtid.

Anna Hallberg

Anna Hallberg (f. 1975) är poet och litteraturkritiker verksam i Stockholm. Hon debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Friktion 2001. För diktsamlingen på era platser tilldelades hon Aftonbladets litteraturpris 2004 och för diktsamlingen Colosseum, Kolosseum nominerades hon till Nordiska rådets litteraturpris 2011. Hallberg är aktuell med en text i Lägesrapport från Aniara (2019) – tre essäer tillägnade Harry Martinsons klassiska rymdepos Aniara.