

Välkommen till Textival!
Vi arrangerar litterära program som litteraturfestivaler, podcasts och programserier - året om!
Alla våra program är gratis;
kika in under menyn till vänster för att få veta mer, scrolla ner för kommande program eller besök vår youtubekanal för att ta del av vårt digitala programutbud!

Den populära föreläsningsserien Litteraturens Klassiker är ett samarbete mellan Textival och Göteborgs Universitet och består av öppna föreläsningar där en professor, lektor eller doktorand anställd vid GU presenterade aktuell forskning kring ett klassiskt litterärt verk.
Föreläsningsserien förenar aktuell forskning och klassiska tematiska litterära ingångar och bidrar genom att arrangeras på olika platser till att sprida detsamma till såväl allmänheten som den invigde intressenten.
Med Textivals programserie Trycksvärta
låter vi lokala förlags röstkodex möta plats och litterära rum. Under sex kvällar bjuder vi in förlag i Västra Götalandsregionen och dess författare att läsa ur sina verk för allmänheten på den plats där trycksvärta, röst och ord formas till de editerade förlagor som författaren håller i sin hand.
Vi vill lyfta de författare, ord och röster som ryms inom förlagens utgivningskatalog, och bidra till att sprida de röster som ryms inom dess lokala litterära landskap.
Klicka här för att komma till programmet!
Välkomna!

Textival presenterar: Bar(n)a läsa - ny programserie för barn och unga 2022-2023!
Med Bar(n)a läsa vill vi lyfta läsning som en lustfylld aktivitet, och erbjuda litterära rum för den yngre målgruppen inom Västra Götalandsregionen.
Tillsammans med vår uppläsare Adam Rexius bjuds barn och unga in att lyssna till och under fikastunder ställa frågor, undringar och prata om texterna som densamma just läst upp för att tillsammans utforska det barnlitterära rummet utifrån målgruppens önskningar och viljor.
Klicka här för mer information!


I samarbete med HDK Valand Litterär Gestaltning och Angereds författarskola driver Textival den öppna scenen Böcker och Brygg dit elever från desamma bjuds in att framföra läsningar, miniperformance, samtal och utställningar på caféet A43 i Göteborg.
Syftet med Böcker och Brygg är att erbjuda eleverna en öppen scen verksamhet där de kan framföra sina alster framför en publik, samtidigt som vi bjuder in till att sprida litteraricitet och nya litterära röster till såväl den litterärt intresserade som till den kaffesugna nya målgruppen!
Mer information och scendatum här

Textival Litteraturfestival ALSTRA undersöker litteraturens relation till, och samtida gestaltningar av det samvävda maskineri som är det digitala och konstnärliga rummet.
Årets program berör texter, litteratur och aspekter kring vad det digital behovet och premisserna gör för skapande, mottagare och arbetsvillkor; men har också ambitionen att undersöka dess (o)möjligheter och skapa utrymme för texter gjorda utifrån de binära boksamtal och poetiska plattformar som litteraturen tvingas och vill ingå i.
Mer information och program inom kort.

Sjuhärad texts minifestival undersöker litteraturens relation till tatueringar, arbete, kropp och minne. Under två dagar samlas vi på Tattoo Söder och Emmas Streetfood för samtal, läsningar, öppen scen, performance och musik.
Fredag:
17.00-19.00 Tatueringar och litteratur, Tattoo Söder
19.00-22.00 Poesi, AW och öppen scen, Emmas Streetfood
Lördag:
12.00-14.00: amma, arbete, arv: antologi- och debutantbrunch, Emmas streetfood
Läs mer om programpunkterna och de medverkande!
Välkomna!
Mail: Info@textival.se Adress: Allmänna Vägen 2 A, 414 60 Göteborg Typsnitt: Karrik







.png)
Nu har vi ALSTRAT länge nog; äntligen kan du ta del av Textival Litteraturfestival 2022 i poddformat!
Programmet för Textival Litteraturfestival ALSTRA undersöker litteraturens relation till, och samtida gestaltningar av det samvävda maskineri som är det digitala och konstnärliga rummet.
Årets program berör texter, litteratur och aspekter kring vad det digital behovet och premisserna gör för skapande, mottagare och arbetsvillkor; men har också ambitionen att undersöka dess (o)möjligheter och skapa utrymme för texter gjorda utifrån de binära boksamtal och poetiska plattformar som litteraturen tvingas och vill ingå i.
Foto: Sian Hedberg

Välkomna torsdag den 15 september när Maria Bouroncle samtalar med Stina Nilss om sitt författarskap på Herrljunga Kulturhus!
Bouroncle har en lång karriär som internationell biståndsarbetare i Köpenhamn, Helsingfors och Washington och är nu aktuell som författare till de historiska romanerna "Det kom för mig i en hast: Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson" samt den fristående uppföljaren "Flickan med en lapp om halsen: Historien om ett finskt krigsbarn".
Nu möts hon och Textivals Stina Nilss i ett samtal på Herrljunga Kulturhus 18.00-19.00 den 15/9
Arrangörer: Textival och Herrljunga bibliotek
Välkomna!