Boka din biljett 

För de flesta av våra arrangemang tar vi inte ut en fast kostnad, men du är välkommen att lämna en donation på plats. Undantaget programmet på fredag kväll då vi tar en symbolisk summa för lokalen. Nedanstående program kräver förbokning pga begränsat antal platser. Först till kvarn! 

Program fredag 10 maj
Sjömanskyrkan

18:00-19:00
Människan är den vackraste staden
Författaren Sami Said i samtal med kulturskribenten Sara Abdollahi 

19:00-20:00
Politisk Roman / Det är ett jag som talar 
Den kritikerhyllade danska författaren Lone Aburas i samtal med översättaren Johanne Lyckke Holm

20:20-21:00
Läsningar Donia Saleh & Sami Aidi
Den nomadiska litteraturscenen P U B POESI gästar Textival Litteraturfestival med läsningar av två poeter - Donia Saleh  Sami Aidi.

21:00-22:00
Eileen Myles - Chelsea Girls 
Författaren Eileen Myles i samtal med författaren och kulturskribenten Kristofer Folkhammar

 

 

 

 

 


22:00 - 01:00

Queer fest: SAQMI och Textival gör Eileen Myles officiella efterfest

Pölgatan 5 i Gathenhielmska Kulturreservatet 

Eileen Myles har varit på turné och vi arrar efterfesten med bar, filmvisning, liveakter, DJs och häng. Live: Kjellson, Alice B

Someone You Trust

11-12 maj Studio Skogen

Someone You Trust utgår från repbondage som praktik för att utforska tid, tillit och samtycke.

SPELTILLFÄLLEN
Lördag 11 maj 16:00-17:00 - Den deltagande akten (FULLBOKAT)
Lördag 11 maj 17:30-18:30 - Den betraktande akten
Söndag 12 maj 16:00-17:00 - Den deltagande akten (FULLBOKAT)
Söndag 12 maj 17:30-18:30 - Den betraktande akten
Mellan de båda akterna serveras en vegetarisk middag (17:00-17:30)
.

OM SOMEONE YOU TRUST
Someone You Trust utgår från repbondage som praktik för att utforska tid, tillit och samtycke. Föreställningen är uppdelad i två akter. Du kan välja att komma till båda akterna eller bara till den ena (vilken av dem du vill).

SOMEONE YOU TRUST – DEN DELTAGANDE AKTEN
Du och någon du litar på bokar en gemensam biljett och ni kommer till föreställningen ihop. Tillsammans får ni följa instruktioner för hur ett antal rep kan användas. Instruktionerna är lugna och bjuder in er att lyssna till varandra och er själva på ett meditativt sätt. Ni delar rum med de andra som deltar i den första akten. Precis som er följer de på sitt håll instruktioner för att binda och bli bundna. Instruktionerna är på engelska. Ni måste inte ha någon tidigare erfarenhet av bondage för att delta. En av er kommer att binda och en kommer att bli bunden, men ni måste inte bestämma i förväg vem.


SOMEONE YOU TRUST – DEN BETRAKTANDE AKTEN
Du bokar biljett och kommer till föreställningen själv eller i sällskap, precis som du vill. Du och den övriga publiken sitter ner och tittar på det som händer på scenen. På scenen följer Tova Gerge och Britta Kiessling instruktioner som både liknar och inte liknar instruktionerna i den första akten. Det blir en dans med rep, tillit, risk och lyssnande. Föreställningen är på engelska.

Private Readings

lördag 11 maj, Masthugget / Stigberstorget

En Private Reading är en intim läsning för ett mycket begränsat antal personer. I relation till Textival Litteraturfestival 2019 har vi tillfrågat ett antal författare och poeter, boende kring Stigbergstorget/ Masthugget om de vill bjuda in till läsningar i sina egna hem.

 

Varje besök är ungefär 30 minuter långt, du bjuds på någon slags fika, drink eller tilltugg beroende på författarnas sinne och humör. Du kan välja att gå på en eller flera. Adress och vägbeskrivning får du när du bokat din biljett.  

Sami Aidi, 15:00

Sami Aidi är född 1987 och är en Göteborgsbaserad poet och gymnasielärare. Han läser för nuvarande fördjupningskursen på Biskops Arnö Författarskola. Hans poesi och prosa har publicerats i ett flertal tidskrifter, så som Glänta, Lyrikvännen, 10TAL, Tidsskriftet Addenda och senast en långdikt i tydningen. Han arrangerar även P U B POESI.

Helena Eriksson, 16:00

Helena Eriksson är författare, poet, översättare boende i Göteborg. Under 90-talet var hon med i tidskriften Ord & Bilds redaktion. De senaste åren har hon deltagit i redaktionskommittén för poesitidskriften OEI. 1990 debuterade hon med diktsamlingen en byggnad åt mig. Täthetsteoremet (2012) är hennes tionde diktsamling. 2014 utom hon med Någon syr, är det du? - En bok om Unica Zürn och Hans Bellmer.

Helena Fagertun, 17:00 

Helena Fagertun är författare, översättare och har tidigare varit redaktör på tidskriften Provins. Hon har studerat vid Akademin Valand och har publicerats i ett flertal antologier, som Debut 2005, Förlåt och förlåt och förlåt (2013). Hennes texter har även publicerats i tidskrifter som Ord & Bild, 10Tal och Tender Journal. Hon arbetar även som översättare, och har bland annat översatt Kate Zambrenos Hjältinnor (2013) Green Girl (2017).

Aleksander Motturi & Andrzej Tichý, 20:15

Aleksander Motturi & Andrzej Tichý bor visserligen inte ihop, men skriver ihop. De kommer att göra en exklusiv Private Reading på Kulturhuset Oceanens vind som i skrivande stund röjs på tonvis med skräp och färdigställs lagom till Textival Litteraturfestival 2019. På vinden finns en hemlig balkong där duon kanske bjuder på drinkar efter läsningen. 

Aleksander Motturi, född 1970 och verksam i Göteborg, är författare, filosof och konstnärlig ledare för Clandestino Institut. Motturis författarskap spänner över en rad olika fält, genrer och medier. Som romanförfattare debuterade Motturi 2011 med Diabetikern som följdes av Svindlarprästen (2012). 2018 tilldelades han Sveriges Radios romanpris för Broder (2017) samt utkom med romanen Onåbara (2018).

 

Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Skåne. Han debuterade med Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) var båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. 2016 publicerades den uppmärksammade romanen Eländet.

 

Tichý och Motturi läser utdrag ur ett pågående arbete. Projektet växte ursprungligen fram som en monolog med arbetstiteln "Oförmågan", men har nu, ett år och ett halvt senare, utvecklats till en tredelad roman.

Textivals officiella efterfest:
Skator, Ahmedou Ahmed Lowla, Dj Jens Lekman

22:00-01:00, Oceanen, Clandestino festival

Skator

Lina Högströms namn har dykt upp här och var: Hon sjunger flera låtar på albumet Däggdjur med artisten Säkert! Hon har spelat med band som Boys, Holy och Chicagojazzen. Samarbetat med Mattias Alkberg och med Norrlandsoperan, och spelat fiol i folkproggbandet Djuriskt. Innan det var hon trummis, under uppväxten i punkens och hardcorens Umeå. Och nog finns det spår av den där kompromisslösa attityden i musiken hon gör under namnet Skator, även om ljudbilden är rena motsatsen: I lekfullt fria låtstrukturer bänder hon fram enkla riff på akustisk gitarr, medan sången kan beskrivas som jazzig med en hel del folkmusikvibbar. I texterna ekar känslor av hemlängtan och utanförskap, en sorts tough love till Västerbotten.

 

Ahmedou Ahmed Lowla

Vid sidan av den numera världsberömda ökenbluesen, med stjärnor som Tinariwen, Tartit och Ali Farka Touré, har en mera högoktanig partymusik vuxit fram i Saharaöknens södra regioner. Den kallas WZN och spelades till en början enbart på bröllopsfester, men sprids idag genom en livlig handel med kassetter och brännbara CD-skivor. Ahmedou Ahmed Lowla är en av Mauretaniens största stjärnor inom WZN. Hans dynamiska improvisationer tar avstamp i regionens traditioner, men han har skapat en helt egen stil med vad som känns som ändlösa solon på mikrotonal synthesizer. Uppbackade av smattrande rytmer flyger Ahmedou Ahmed Lowlas fingrar över keyboarden, när han inte spelar med armbågarna eller med ansiktet.