top of page
2.png
I Textivals program för de yngre besökarna närmar vi oss litteraturen genom kreativitet, skapande och lek. Här kan bokslukare, nyläsare och sagolyssnare kliva in i ett forum där ord, böcker och sagor ges liv genom en rad olika aktiviteter. På Barnens Textival tipsar barnen varandra om böcker - här dansas, skrivs och tecknas nya berättelser och slut.

Med Bar(n)a läsa vill vi lyfta läsning som en lustfylld aktivitet, och erbjuda litterära rum för den yngre målgruppen inom Västra Götalandsregionen.


Tillsammans med vår uppläsare Adam Rexius bjuds barn och unga in att lyssna till och under fikastunder ställa frågor, undringar och prata om texterna som densamma just läst upp för att tillsammans utforska det barnlitterära rummet utifrån målgruppens önskningar och viljor. 

Programmet vänder sig till en publik i åldern 9-11 år och genomförs på bokbussar, skolbibliotek och kulturhus runtomkring Västra Götalands regionen med start hösten 2022.

Kontakta anna@textival.se för förfrågningar, frågor och funderingar!

Välkomna!
 

ADAMREXIUS.jpeg
Adam Rexius

Adam Rexius är barnboksskribent och ledsagare som också arbetar som A&R på ett skivbolag i Göteborg.Under 2022 är Rexius aktuell med ett nytt större barnboksprojekt, där vi som läsare tas med på verklighetsresor kantat av underfundiga karaktärer i en realistiskt tappning. För Textival har Rexius tidigare genomfört programpunkten Datorspelsläsningar under Textival Litteraturfestival 2022.

 

Nu finns programmet tillgänglig i poddformat!

 

Klicka här för att lyssna!

Barnens Textival 2019

 

Lördag 11 maj ● Kulturhuset Oceanen ● 12:00-17:00

Välkommen till barnens alldeles egna del av Textival! Här bjuds det på popcorn, saft och ett program som är fullt av roliga saker. Det går att träffa en författare, dansa en saga, få boktips, leka berättelser i en trädkoja, skriva slutet på en saga och ta chansen att få en teckning publicerad i en bok! Plus att det går att träffa massor av andra barn som gillar böcker förstås. Allt är gratis och alla är välkomna!

 

Dansa en bok

12:30-13:10  

Kom med och dansa en berättelse! Med musik och kroppen som verktyg ger vi boksidorna liv. Detta är en fartfylld workshop med danspedagogen Evelina Lindahl.

Läs mer om metoden på www.regionuppsala.se

 

Bokspanarna

13:30-14:00  

​Gillar du att läsa och vill ha tips på bra böcker? Kom och lyssna på våra bokspanare! Vinda Tamar och Spuzhmai Noori från 4A och Amal Adnan och Anas Abouzahry från 5A på Sandeklevsskolan i Bergsjön berättar om sina favvoböcker just nu.

 

Sätt ord på dina känslor

14:30-15:10  

​Har du någon gång provat att skriva ner dina känslor i en dagbok? I den här workshopen träffar du författaren Sara Salander som skrivit Rafael Holst's dagbok: päronsplitt och hallonsaft. Vi pratar känslor och om du vill kan du skriva/rita dina känslor i en dagbok. Ålder: 7-12 år

 

Sagor utan slut

15:30-16:30  

​Den lilla utomjordingen Plusk bestämmer sig för att besöka planeten jorden för att möta människorna. Hen undrar nämligen vad närhet betyder för dem…

 

Skriv ditt eget slut

​I denna skriv-workshop hittar vi på egna slut till sagan om utomjordingen Plusk. Sagan är ett smakprov på den kommande upplagan av boken Sagor utan slut skriven av författaren Jan-Erik Ullström.  

 

Teckningstävling​

​Få med din teckning i boken Sagor utan slut som ges ut i år. Rita en bild till Sagan om den nakna sanningen, som handlar om utomjordingen Plusk.

Vi lottar ut fyra vinnare under slutet av dagen.

 

Bokskogens trädkoja​

​Högst upp i Textivalhuset finns en hemlig koja, som bara barnen och vissa vuxna kan se. Det är en trädkoja, och den är full av fantasi. Här går det att leka precis vilka berättelser som helst. Kom och skapa ett äventyr!

 

Puhs pusta ut​

Slå dig ned på mysiga kuddar för att vila, prata och läsa.

Vill du läsa böcker för en hund? Lära dig berätta sagor som förtrollar alla som lyssnar? Höra en 12-åring berätta om hur han skrivit en bok om Pokémons? Testa att skriva själv? Eller kanske skapa en superspännande historia baserad på äventyren du hittar på i vår alldeles egna Dinovärld? Välkommen till Barnens Textival!

 

Program

* Lässtund med läshund, kl 13.30-16.30 (obs! Förbokning)

Det är inte bara människor som gillar sagor och berättelser! Till Barnens festival tassar också en alldeles särskild gäst: läshunden Figge! Figge har ett eget tält med bokhögar och mjuka kuddar. Där lyssnar han när barn och unga läser högt för honom. Vill du testa? Boka in dig i god tid innan festivalen, först till kvarn gäller! Den som mer är nyfiken på hur allt funkar kan höra hundförare Maria Larm berätta på Sagoscenen klockan 13.30.

Ålder: Alla som har börjat läsa eller har någon form av läsförståelse

Förbokning sker via tove@textival.se

 

* Bli en Sagoberättare, kl 14.00-14.50

Har du någon gång berättat en historia som fått alla att skratta högt, rycka till av skräck eller sitta helt stilla som om du förtrollat dem? I den här workhopen lär Valentina Svensson och Alicia Leyton dig hur du berättar en saga på ett riktigt spännande sätt. Du lär dig hur en saga är uppbyggd och hur du kommer ihåg hela historien utan fusklapp. Om du vill kan du också prova på att berätta själv på Sagoscenen.

Ålder: 8-12 år

 

* Fan fiction, kl 15.10-15.40

Ibland vill favoritkaraktärer inte stanna i redan färdiga filmer, spel och böcker. Ibland vill de hitta på spännande äventyr i ens huvud och förvandlas till helt nya berättelser. Journalisten Anna Mattisson intervjuar Sebastian Duran Barros, 12 år, som skrivit en egen bok om pokémons. En bok som nu finns att låna på ett par bibliotek.

Ålder: Alla

 

* Skriv ihop, kl Tid: 16.00-16.50

Gillar du att skriva? Tycker du att det är kul att leka med ord och fantasi? Välkommen till en skrivworkshop där vi skapar tillsammans! Med inspiration av varandra och av klassiska berättelser låter vi pennorna trolla fram historier som världen aldrig skådat förut.

Ålder: 8-13 år

 

Under hela dagen går det också att besöka:

* Dino-djungeln - Välkommen till dinosauriernas värld! Här kan vad som helst hända - lek din saga och bestäm alla äventyren. När du är klar kan du rita sagan vid stora bordet och låta en vuxen skriva ned vad som händer om du vill.

* Skapar(b)ordet - Rita och skriv en berättelse! Här kan du rita en spännande historia. Det går också att skriva ned sagan, eller skriva berättelsen om en bild någon annan gjort.

 

* Puhs pusta ut - Slå dig ned på mysiga kuddar för att vila, prata och läsa

Välkommen in i fantasins och texternas värld!

 

Och du: Barnens Textival är helt gratis.

Mail: Info@textival.se                                           Allmänna Vägen 2 A, 414 60 Göteborg                                                  Typsnitt: Karrik

Intimate Acts 2019

Bar(n)a läsa; ny programserie 2022-2023

 9
 /
6
20
22
Månskensonaten+Vit+print.jpg

Barnens Textival - Teaterföreställning; Månskenssonaten
Världslitteraturhuset, Göteborg
13.30-14.00
Hagateatern

Välkomna när vi under Barnens Textival får besök av Hagateatern och Månskenssonaten; ett nattligt äventyr för barn mellan 2 och 6 år

 

Barnen får följa med månen som går upp utanför salongen in till den lilla staden där det händer hemliga saker när en egentligen ska sova. Vi smakar, luktar, lyssnar och känner oss fram genom natten. Scenografin består av ett antal väskor som en efter en öppnas och i varje väska finner vi en minatyrväld fylld av ljud, ljus, dofter och musik. Här finns ett litet torg med en fontän, ett bageri, en förort, en fullsatt spårvagn som far förbi allt till tonerna av Fabian Kallerdahls nykomponerade jazzmusik inspirerat av Beethovens Månskenssonaten. Föreställningen utforskar känslor som spänning, magi och nyfikenhet genom alla våra sinnen. Vad är egentligen verkligt? Vågar en saker i skydd av mörkret som en inte skulle våga annars? Är mörkret kanske möjligheternas plats?

9
  /
6
2022
keppler.jpg
Barnens Textival - Datorspelshögläsning
Världslitteraturhuset, Göteborg
12.00-12.45
Adam Rexius

 

Barnens Textival börjar med högläsning på Världslitteraturhuset när Adam Rexius läser ur den spännande Kepler62: Inbjudan (2021). Ari gör allt för att få sin sjuke lillebror Joni på bättre humör; trots att jorden är överbefolkad, naturresurserna minskar och de lever i ständig bevakning har han lyckats komma över det nya populära datorspelet Kepler62. Ingen har lyckats nå den sista nivån - men ryktet säger att den som tar sig ända till slutet förs till en okänd plats av en mystisk organisation för att träna inför ett rymduppdrag! Det går snart upp för bröderna att Kepler62 är mycket mer än ett spel. Något mycket farligt. Vågar du trycka på play?

TIDIGARE PROGRAM BARNENS TEXTIVAL

Bar(n)aLäsa_50x70 (1)1024_1.jpg

Get your text together 2018

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - svarta cirkeln
bottom of page