När våra läppar talar tillsammans

När våra läppar talar tillsammans är en interdisciplinär programserie om begärets politiska potential och möjligheten till agens och motstånd inom litterärt skapande. 

 

Under våren och hösten 2017 möts författare, poeter, konstnärer, curatorer, forskare och sexualupplysare under olika rubriker för att närma sig frågor som rör begärets figurationer inom såväl den samtida som den äldre litteraturen och textbaserade konsten. Programmet består av läsningar och presentationer följt av fördjupande samtal om begär, kön, kärlek, sexualitet, subjektivitet, kropp, erotik och språkliga och litterära motståndsstrategier.

Programseriens titel är lånad från den fransk feministiska teoretiker Luce Irigaray (f. 1930) som i den poetiska essän ”Quand nos lèvres se parlent” (1976) föreslår en alternativ feminin symbol till fallosen i den lacanianska psykoanalysen. Läpparna, på en gång talets och det kvinnliga könets universum, kan betraktas som ett alternativ till fallos, en kritisk intervention i den lacanianska psykoanalysen där kvinnan och kvinnlig sexualitet inte får utrymme och där ingen plats i språket finns för kvinnlig subjektivitet och sexualitet. Att använda sig av läpparna som trop kan förstås som ett strategiskt diskursivt drag, ett alternativt sätt att förstå kvinnors anatomi (könet som inte är ett) och framförallt mänsklig sexualitet som inte redan är impregnerat av ett manligt språk.

 

Vi hoppas att med programserien skapa ett sammanhang som ger en känsla av vad det innebär när våra läppar talar tillsammans.

När våra läppar talar tillsammans arrangeras i samarbete med Göteborgs Litteraturhus, Stora Teatern, Göteborgs Kulturkalas, Folkhögskolan i Angered, RFSL Borås Sjuhärad, Café NäRA och med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Kulturrådet, Kultur i väst och ABF Göteborg.

VAD

Programserie: 

samtal, läsningar, performance och filmvisning

VAR

Göteborgs Litteraturhus,

Café Nära,

Stora Teatern

NÄR

Våren och hösten 2017

PROGRAM 2017

Onsdag 13 december 19:00-21:00

Kärleksbrev: Ingeborg Bachmann och Paul Celan

På Göteborgs Litteraturhus

Medverkande: Linda Östergaard, Elise Ingvarsson, Ida Linde

Fredag 1 december 19:00-21:00

The Artist as Pig
– by Johanna Lettmayer

På Göteborgs Litteraturhus

Performance: The Artist as Pig - by Johanna Lettmayer
Samtal: Johanna Lettmayer & Annika Lundgren

torsdag 23 november 18:00-20:00

Kärlekens ödeland & begärets dolda figurationer

På Göteborgs Litteraturhus

Medverkande: Eva Borgström, Tiina Rosenberg

Samtalsledare: Nino Mick

söndag 20 augusti 17:00-18:30

HIROMI ITO - Läpparna gör mitt bröst brunstigt

Den japanska författaren, poeten och feministiska ikonen Hiromi Itō gästar Textival. Hiromi Itō läser poesi tillsammans med sina översättare Johanne Lykke Holm och Lisa Pääjärvi och samtalar med poeten och litteraturvetaren Karin Brygger. På Stora Teatern. 

torsdag 15 juni 17:00-18:30

JUDE DIBIA-
I begärets skuggor

Den nigerianska författaren och HBTQ-aktivisten Jude Dibia gästar Textival och Borås Pride. Dibia är fristadsförfattare i Malmö. Medverkande: Jude Dibia. Samtalsledare Karin Brygger. På Café NäRA i Borås.

onsdag 17 maj 19:00-21:00

BEGÄRETS POLITISKA POTENTIAL

Ny text produceras och framföras på temat begärets politiska potential av deltagare i kursen Konstnärligt skrivande på Folkhögskolan i Angered. Medverkande: Andréa Ager-Hanssen, Linda Eriksson, Midde Larsson Näregård, Sofia Olovsson, Elin Wallinder, Josephine Åström, Frida Österlund. Samtalsledare Karin Brygger. På Göteborgs Litteraturhus.

fredag 21 april 19:00-21:00

EROTISKT BEGÄR

Det erotiska utforskas som en plats för motstånd och erotiskt bejakande framställningar i den samtida litteraturen kommer att prövas som en källa till kraft och kunskap. Medverkande: Sinziana Ravini, Tone Schunnesson, Daniel Mårs. Samtalsledare Karin Brygger. På Göteborgs Litteraturhus.

torsdag 23 mars 19:00-21:00

BEGÄR, KÖN
& KÄRLEK

Fördjupat samtal om begär, kön, kärlek, subjektivitet och litterära motståndsstrategier med Zafire Vrba, Cecilia Annell och Edda Manga. Samtalsledare Karin Brygger. På Göteborgs Litteraturhus.

torsdag 23 februari 19:00-21:00

BEGÄR, MAKT
& MOTSTÅND 

Litterära och språkliga strategier som på olika vis gör motstånd mot ordningar som upprätthåller ojämlikhet. Medverkande: Aase Berg, Leif Holmstrand, och Shadi Angelina Bazeghi. Samtalsledare Karin Brygger. På Göteborgs Litteraturhus.​